3 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 63

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-63:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): What approximate value will come in place of question mark (?) in the following equations?
1). √(5930) ÷ (34.998 × 11.0011) × ? + 23.008 × 18.993 = 455
a) 90
b) 98
c) 121
d) 128
e) 64

2). 63.999 × 2? – (23.998 × 11.003 – (8.498)2) = 8000
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
e) 8

3). 23% of √(5929) + 0.3 × √(4489) ≈ √?
a) 1050
b) 1150
c) 1250
d) 1350
e) 1450

4). (4484 ÷ 40) + (695 ÷ 25) + (3991 ÷ 26) = ?
a) 284.7
b) 287.4
c) 293.4
d) 294.3
e) 266.3

5). [(0.997)3 + (2.003)3 + (2.997)3 + (4.004)3 + (4.999)3 + (5.999)3]÷ ? = 168071/5
a) 63
b) 70
c) 75
d) 81
e) 90

REASONING
Directions (6 – 10): In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III, IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows the given statements disregarding commonly known facts.

6). Statements: All roads are cars.
 No car is tree.
Some trees are jungles.
All Jungles are rivers.
Conclusions: I. All roads being rivers is a possibility.
II. Some jungles are roads.
III. Some cars are roads.
 IV. No jungle is road
a) None follow
b) Only either II or IV follow
c) Only either II or IV and III follow
d) Only III and IV follow
e) Only either II or IV and I and III follow

7). Statements: Some doors are handles.
 All handles are pins. Some pins are threads.
All threads are clothes.
Conclusions: I. Some clothes are pins.
II. Some pins are doors.
III. Some clothes are handles.
IV. Some clothes are doors.
a) Only I, II and III follow
b) Only I, II and IV follow
c) Only II, III and IV follow
d) All follow
e) None of these

8). Statements: Some schools are colleges.
 Some colleges are universities.
All universities are Institutes.
All institutes are classes.
Conclusions:
a) No class is a school
b) All classes being universities is a possibility
c) No class is a university
d) Some institutes are universities
e) (b) and (d) follows

9). Statements: Some umbrellas are raincoats.
 All rain coats are shirts.
No shirt is a blazer.
Some blazers are suits.
Conclusions:
a) Some shirts are raincoats
b) Some suits are umbrellas
c) No blazer is a raincoat
d) All suits being shirts is a possibility
e) None of this

10). Statements: Some computers are boards.
 Some boards are chalks.
All chalks are bulbs.
 No bulb is tube-light.
Conclusions:
a) Some tube lights are boards
b) Some tube lights are chalks
c) Some tube lights are computers
d) All computers being boards is a possibility

e) None of these

ENGLISH
Directions(11-15): In each question below four words which are numbered (a), (b), (c) and (d) have been printed in bold, of which one word may be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. The number of that word is the answer. If all the four words are correctly spelt. Mark (e). i.e., “No Error” as the answer.

11). The Public Accounts Committee came down heavy on errors (a)/ made by various government departments in contractual agreements with (b)/ private players and said the Centre needed to ensure (c)/ that public money and resources were safe. (d)/ No error (e)

12). Amid pandemonium in parliament, the newly sworn Rajya Sabha MP asked (a)/ for a discussion under a provision (b)/ that entails division of votes (c)/ with the ostensible purpose of isolating the Congress. (d)/ No error (e)

13). The External Affairs Ministry said that (a)/ it had been asked Britain to deport (b)/ the embattled former airline boss Vijay Mallya, (c)/ who faces a money laundering investigation. (d)/ No error (e)

14). A Niti Aayog note to the PMO (a)/ has reportedly called for (b)/ dispensing of the practice (c)/ of presenting a separate rail budget. (d)/ No error (e)

15). A central banker is usually never (a)/ on the front page of any news paper (b)/ through there is some sort of financial crisis (c)/ or an interest rate announcement. (d)/ No error (e)

Answers:
1)a   2)d   3)e   4)c   5)a   6)e   7)e   8)e   9)d   10)d  11)a   12)e   13)b   14)c   15)c

Solutions:
6). e)


Some cars are always roads and All roads being rivers is a possibility
7). e)

8). e)

9). d)

All suits being shirts is not a possibility because in that case blazers are shirt which contradicts the given statements
10). d)

Tube lights cannot be chalks as in that case they would be bulbs as well which contradicts the given statement

Directions (Q. 11-15)
11). a)  Replace ‘heavy’ with ‘heavily’
12). e)
13). b) Delete ‘been’
14). c) Replace ‘of’ with ‘with’

15). c) Replace ‘through’ with ‘unless’





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 



0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">