5 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 64

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-64:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


REASONING
Directions (1 - 7): Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight colleagues of a company M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them holds a different post - Manager-Finance, Auditor, Chairman, President, Vice President, Executive Director, General Manager and Managing Director.
E.D. is second to the left of M who is second to the left of Auditor. T is third to the right of President. T is neither E.D. nor Auditor. M is between O and P. Manager-Finance is second to the left of E.D. Chairman is between M.D. and President. V.P. is second to the left of O. N is neighbor of T but not the neighbor of S. R is facing S. N is not General Manager.

1). Who amongst the following sits third to the left of M?
a) Manager-Finance
b) N
c) Q
d) General Manager
e) S

2). Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) O - Chairman
b) M - President
c) S - General Manager
d) N - Manager-Finance Advisor
e) R - Managing Director

3). Who among the following is the President of the company?
a) M
b) O
c) P
d) N
e) None of these

4). Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a) The Executive Director of the company is an immediate neighbour of the Vice President
b) N sits second to the right of O
c) The General Manager and the President are immediate neighbours
d) The Chairman of the company sits to the immediate left of the Managing Director
e) M sits second to the left of R

5). Which of the following posts does T hold in the company?
a) Chairman
b) Manager - Finance
c) General Manager
d) Vice President
e) None of these

6). Who among the following sit between the Managing Director and S?
a) R and the Chairman
b) P and Q
c) The Chairman and P
d) P and R
e) M and the General Manager

7). Who among the following is the General Manager?
a) P
b) T
c) Q
d) S
e) R

QUANTITATIVE APTITUDE
8). In an organisation the average salary of 25 employees is Rs. 1200. The average salary of the employees is increased by 13%. If the average salary of 15 employees is increased by 15%, the average increment percent in the salary of remaining 10 employees is:
a) 12%
b) 10%
c) 11%
d) 14%
e) None of these

9). A borrowed Rs.1800 from B for some rate of interest. After 8 months B got a total of Rs.1944, what is the rate of interest?
a) 10%
b) 11%
c) 12%
d) 13%
e) 14%

10). The ratio of length and breadth of a rectangle is 2 : 3. After increasing length and breadth, the ratio becomes 8 : 11. If the increment in breadth is 10%, what is the increment percent in length?
a) 12%
b) 15%
c) 18%
d) 20%
e) 25%

11). At present, the sum of the ages of a father and son is 26 years. After 5years the ratio of their ages is 3 : 1. Ratio of present ages of son and father is:
a) 5 : 2
b) 11:2
c) 7:2
d) 13:2
e) 11:3

12). In a map, 1cm represents 200 kms. A person travelled from place A to B at a speed of 2 km/min in 2 hrs. The representation of this distance in map is:
a) 2.4 cm
b) 1.2 cm
c) 2.2 cm
d) 3 cm
e) 2.8 cm

ENGLISH
Directions (Q. 13-15): Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning to the word in the Question.
13). Reckoned
a)    neglected
b)    figured
c)    subtracted
d)    put
e)    disagreed

14). comatose
a)    alert
b)    awake
c)    conscious
d)    stupefied
e)    agile

15). Crescendo
a)    bottom
b)    nadir
c)    girth
d)    apex
e)    limit

Directions (Q. 16-17): Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning to the word in the Question.
16). Animosity
a)    love
b)    dislike
c)    hatred
d)    acrimony
e)    hostility

17). Vicious
a)    atrocious
b)    indecent
c)    gentle
d)    violent
e)    nefarious

Answers:
1)b   2)d   3)c   4)a   5)b   6)c   7)c   8)b   9)c   10)d   11)d   12)b   13)b   14)d   15)d   16)a   17)c

Solutions:
(1 – 7):
Following are the definite points:
• E.D. is second to the left of M who is second to the left of Auditor.
• Manager - Finance is second to the left of E.D.
• Chairman is between M.D. and President.
• T is third to the right of President.
• T is neither E.D. nor Auditor.
So, the basic data can be understood as follows:


The complete solution is given below:

1). b)
2). d)
3). c)
4). a)
5). b)
6). c)
7). c)

8). b)
25 persons total salary = 25 × 1200 = 30000
After increment total salary = 25 × 113/100 × 1200 = 33900
After increment of 15 persons salary = 15 × 115/100 × 1200 = 20700
Now 10 persons new salary = 33900 – 20700 = 13200
10 persons old salary = 10 × 1200 =12000
Increment percent = 1200/12000 × 100 = 10%

9). c)
According to the given information,
1800 + [(1800 × 8/12 × R)/100] = 1944 => R = 12%

10). d)
Let length = l, breadth = b.
Then l : b = 2 : 3
Let l =2x, b = 3x
After increment l : b = 8 : 11
Now let l = 8y, b =11y
3x × 110/100 = 11y => y = 3x/10 => 8y = 24x/10
Increment in length = {[(24x/10) – 2x]/2x × 2x} × 100 = 20%

11). b)
After 5years ages of father and son be 3x and x
Then 3x + x =36
x = 9, 3x = 27
At present father : son = (27 – 5) : (9 − 5) = 11 : 2 

12). b)
Total distance travelled = 240 km

Representation = 240/200 × 1 = 1.2




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">