6 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 65

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-65:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). 3 chairs, 4 tables cost Rs.1800 and 4 chairs, 3 tables cost Rs.1000. The cost of 5 chairs and 5 tables is:
a) 1500
b) 2000
c) 2500
d) 3000
e) 3500

2). A started a business with Rs. 50000 and after 4 months B joined by investing Rs.100000. After 8 months A dropped. At the end of the year profit in business is 24000. The share of B more than A in the profit is:
a) 6000
b) 7000
c) 8000
d) 9000
e) 10000

3). After giving a discount of 10% on cost price of an item, its sale increased by 10%. The result is:
a) 1% Profit
b) 1% loss
c) No loss, no profit
d) 8% loss
e) 8% profit

4). The average age of a class A of strength 40 is 15. The average age of class B of strength 50 is 13. The total average after 10 students of class A with average 15 and 20 students of class B with average 13 are dropped is:
a) 16
b) 15
c) 14
d) 13
e) 12

5). A man went to a bank with Rs.1000 note. In return he want Rs.10 and Rs.50 rupee notes. Totally he got 60 notes. Of which how many are Rs.50 rupee notes and how many are Rs.10 rupee notes?
a) 25, 35
b) 20, 40
c) 15, 45
d) 10, 50
e) 5, 55

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully to answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line equidistant from each other (but not necessarily in the same order). Some of them are facing south while some are facing north. (Note: Facing the same direction means, if one is facing north then the other is also facing north and vice versa. Facing the opposite directions means if one is facing north then the other is facing south and vice versa.)
C is seated second to the right of A. The person who likes brown colour is facing south at one of the extreme ends. B likes blue and is seated between the persons who like red and green. Both the immediate neighbours of C face the same direction. Both the immediate neighbours of E face the opposite directions. D likes yellow and seated between C and E. A does not like green colour. A sits third to the left of D who is facing north. A is not the neighbour of H. E does not like violet and sits third to the right of H. H is facing south. The person who likes black is seated between the persons who like pink and violet. A is immediate left of B who is not the neighbour of E. H sits second to the left of F whose immediate neighbours face opposite direction. G faces the same direction as A and E faces the same direction as C.

6). Who among the following are immediate left of the person who likes black?
a) H
b) E
c) G
d) Can’t be determined
e) None of these

7). Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
a) B, A
b) D, C
c) E, B
d) F, E
e) G, F

8). Who amongst the following sits second to the right of F?
a) H
b) D
c) C
d) G
e) A

9). Which of the following is true with respect to the given information?
a) G sits at one of the extreme ends of the line
 b) B sits exactly between A and F
c) B sits third to the right of E
d) A faces south
e) A sits second to the left of C

10). How many persons in the given arrangement are facing north?
a) Four
b) One
c) Three
d) Two
e) More than four

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

A dear little girl of three years (1) often come across the clover-field to see me. her name was Aggie. One warm summer day she came all flushed with her little escapade, and not seeing anyone outdoors, continued her walk along the veranda until she reached the open parlour door. The room was pretty well (2) with people and after a quick glance across the room, Aggies started across the room to where I was sitting. As she proceeded, a person who (3) that he would amuse himself and others by startling her, suddenly exclaimed, “Bow, wow, wow!” Aggie turned around just to see where the sound came (4) and in a sweet voice answered, ‘Dogs belong outdoors,’ and then climbed up onto my knee. What followed convinced the person that he had made a great (5) and we all admired the girl.

11).
a)    old
b)    used
c)    would
d)    always
e)    then

12).
a)    stocked
b)    made
c)    topped
d)    filled
e)    accustom

13).
a)    feel
b)    meant
c)    thought
d)    believe
e)    wanted

14).
a)    from
b)    at
c)    to
d)    for
e)    on

15).
a)    mistake
b)    fool
c)    wonder
d)    remark
e)    sorrow

Answers:
1)b   2)c   3)b   4)c   5)d   6)c   7)b   8)c   9)a   10)c  11)c   12)d   13)c   14)a   15)a

Solutions:
1). b)
Let chair = x, table = y Given, that
3x + 4y = 1800; 4x + 3y = 1000
x + y = 400
5x + 5y = 2000

2). c)
Ratio of profit A : B = 8 × 50000 : 8 × 100000 = 1 : 2
A’s share = 1/3 x 24000 = 8000
B’s share = 2/3 x 24000 = 16000
Difference = 16000 – 8000 = 8000

3). b)
Let cost price = x, no. of items = y
Then (90x/100) × (110y/100) = 99xy/100
Therefore 1% loss

4). c)
After dropping Strength of class A = 30
Total age of class A = 40 × 15 – 10 × 15 = 450
Strength of class B = 30
Total age of class B = 50 × 13 – 20 × 13 = 390
Now average = (450 + 390)/60 = 14

5). d)
By verification 50 × 10 + 10 × 50 = 500

(6 – 10):
Based on the above points, the basic structure is as follows:

6). c)
7). b)
8). c)
9). a)
10). c)






 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">