7 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 66

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-66:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Each of the following questions consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Give the answer as:
(A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
(B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
(C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
(D) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question and
(E) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
1). What is the area of the triangle whose sides are in the ratio 2 : 3?
I. Length of the diagonal of rectangle is 53 meter.
II. Perimeter of the rectangle is 150 meter.

2). Anil and Barat are friends who are working in the same company. Who saves more?
I. Ratio of their income is 4 : 5 and ratio of their expenditure is 3 : 2
II. Ratio of their income is 6 : 7 and ratio of their expenditure is 5 : 8

3). How many coins does Shivam have?
I. If Shivam gives 22 coins to Sagar then Sagar will have more coins than Shivam
II. Total number of coins with them is 150

4). What is the remainder when X2 (X is a natural number) is divided by 5?
I. When X is divided by 5 then remainder is 2
II. When (2X + 1) is divided by 5 then remainder is 3

5). There are five consecutive integers. Is the greatest of them an even number?
I. The product of the five integers is 0
II. The mean of the five integers is 0

REASONING
Directions (6 – 10): Each of the following questions consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Give the answer as:
(A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
(B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
(C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
(D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
(E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

6). How is ‘letter’ is written in a code language?
I. ‘please write a letter’ is written as ‘7218’ and ‘received a Greek letter’ is written as ‘7513’
II. ‘write in English please’ is written as ‘2048’ and ‘a letter in Greek’ is written as ‘5714’

7). Among A, B, C, D and E seated line, facing North, who sits exactly in the middle of the line?
I. A sits third to left of D. B sits on the immediate right of C.
II. B sits second to the right of A. E is not an immediate neighbour of D.

8). A six-storey building consisting of an unoccupied ground floor and five on top of the ground floor numbered 1, 2, 3, 4 and 5 five different persons viz, A, B, C, D and E. Who lives on the third floor?
I. C lives on even-numbered floor. A lives immediately above D. B lives immediately above A.
II. D lives on an odd-numbered floor. A and B are immediate neighbours. Similarly, C and E are immediate neighbours. C does not live an odd-numbered floor.

9). Are all the four friends, Prakash, Asha, Rajat and Tarun, who are sitting around a circular table, facing the centre?
 I. Asha sits second to the left of Prakash. Prakash faces the centre. Tarun sits on the immediate right of Prakash as well as Asha.
II. Rajat sits third to the right of Asha. Prakash sits on the immediate right of Rajat as well as Tarun.

10). Is R the grand-daughter of C?
I. The only sister of A is the mother of R’s Brother B.
II. C, the mother of A, has only one grandson B. 

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the given six sentences/group of sentence A, B, C, D, E and F in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.

(A) But when the poor man came upon the bag of gold coins, he took it to the treasury, thinking it might be someone’s life savings.
(B) Once there broke out a big debate in the court of the king on who was more honest-would it be a rich man or poor one?
(C) when the rich man found the bag of gold coins he took it, thinking it to be a blessing from God.
(D) The Prime Minister then presented the outcome of the experiment to the king, saying, ‘Honesty is not an outcomes of one’s wealth or lack thereof, it is a measure of a person one is.’
(E) many of the countries felt that the rich were more likely to be honest as they had sufficient wealth to fulfil their needs. however, the Prime minister disagreed and set out to prove his point.
(F) He took some gold coins from the treasury and put them into two small bags – one bag was placed in the path of a rich man and the other in the path of a poor one.

11). Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    E
e)    F

12). Which of the following should be the SIXTH (LAST)sentence after the rearrangement?
a)    A
b)    B
c)    D
d)    E
e)    F

13). Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    F

14). Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    E
e)    F

15). Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?
a)    A
b)    B
c)    D
d)    E
e)    F

Answers:
1)c   2)a   3)e   4)c   5)b   6)d   7)e   8)d   9)c   10)e 11)a   12)c   13)e   14)d   15)b

Directions (Q. 11-15):
BEFCAD




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">