8 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 67

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-67:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5):
Study the following graph carefully to answer in given questions.

1). Failed students of college x in 2006 is 20% more than the passing student in college x in 2010.then find out the number of students of college y in 2010?
a) 400
b) 450
c) 500
d) 550
e) Can’t be determined

2). What is the ratio between passing student of college x and y in 2010?
a) 4 : 7
b) 7 : 4
c) 2 : 3
d) 3 : 2
e) Can’t be determined

3). What is the difference between passing student of college x in 2006 and 2008?
a) 40
b) 50
c) 60
d) 70
e) 80

4). Passed students of college y in 2009 is 20% more than the passing student in college y in 2006.then what is the pass % of student of college y in 2009?
a) 30%
b) 36%
c) 40%
d) 42%
e) Can’t be determined

5). The ratio between passing male and female in college y in 2007 is 5 : 4. If passed male is 150, then what is the number of appeared students in college y in 2007?
a) 400
b) 450
c) 500
d) 525
e) 600

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions followed:
A, B, C, D, E, F, G and H live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered eight. Each of them also belongs to different professions, Doctor, Lawyer, Engineer, Scientist, Dancer, Cricketer, Manager and Supervisor but not necessarily in the same order.
• Manager lives on an even-numbered floor. Only three people live between Manager and C.
• Only two people live between C and D. D does not live on the lowermost floor. Only three people live between D and Supervisor.
• E lives immediately above A. E lives on an even-numbered floor. A is not a Supervisor. A lives neither on the floor numbered three nor five.
• Only two people live between A and Dancer.
• Only one person lives between Dancer and Scientist. Scientist lives below Dancer.
• B lives immediately above G. Only one person lives between G and Cricketer.
• Engineer lives on the floor which is immediately above Doctor.
• F is not a Manager. A is not a Lawyer.

6). Which of the following pairs represent those who live immediately above and immediately below D?
a) B, H
b) G, H
c) B, C
d) A, G
e) Other than those given as options

7). Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to that group?
a) A – Floor numbered five
b) G – Floor numbered six
c) B – Floor numbered two
d) D – Floor numbered seven
e) H – Floor numbered eight

8). What is the profession of H?
a) Manager
b) Doctor
c) Lawyer
d) Can’t be determined
e) None of these

9). D lives on which of the following floor numbers?
a) Five
b) Three
c) Seven
d) One
e) Other than those given as options

10). As per the given arrangement, F is related to Dancer and D is related to Engineer in a certain way. To who of the following is C related to in the same way?
a) Lawyer
b) Doctor
c) Cricketer
d) Manager
e) Supervisor

ENGLISH
Directions (Q. 11-13): Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning to the word
11). stashed
a)    hidden
b)    accumulated
c)    uncovered
d)    sent
e)    protected

12). Sniff
a)    detect
b)    put
c)    collect
d)    withdraw
e)    give

13). Unearth
a)    uncover
b)    bury
c)    conceal
d)    plunge
e)    immerse

Directions (Q. 14-15): Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word .
14). subsequent
a)    ensuing
b)    later
c)    succeeding
d)    consequent
e)    earlier

15). Garner
a)    allocate
b)    accumulate
c)    amass
d)    extract
e)    reserve

Answers:
1)e   2)e   3)b   4)b   5)e   6)a   7)b   8)a   9)a   10)c  11)a   12)a   13)a   14)e   15)a

Solutions:
3). b)
Passed students of college x in 2006 =50% of 400 =200
Passed students of college x in 2008 = 60% of 250 =150
Difference =200 – 150 =50

4). b)
passed students of college y in 2006 = 40% 0f 450 = 180
passed students of college y in 2009= 120% 0f 180 = 216
passing % = (216/600) x 100 = 36%

5). e)
pass male=150
so, pass female =120
total pass students =270
45% = 270
1% = 6
100% =600

(6 – 10):
Floor
Person
Profession
8
E
Engineer
7
A
Doctor
6
H
Manager
5
D
Cricketer
4
B
Dancer
3
G
Lawyer
2
C
Scientist
1
F
Supervisor
6). a)
7). b)
8). a)
9). a)
10). c)




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">