10 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 69

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-69:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). Raman scored 456 marks in an exam and Sita got 54 per cent marks in the same exam, which is 24 marks less than that of Raman. If the minimum pass marks in the exam is 34 per cent, then how many more marks did Raman score than the minimum pass marks?
a) 184
b) 196
c) 190
d) 180
e) None of these

2). The smallest angle of a triangle is equal to two-thirds of the smallest angle of a quadrilateral. The ratio of the angles of the quadrilateral is 3 : 4 : 5 : 6. The largest angle of the triangle is twice its smallest angle. What is the sum of the second largest angle of the triangle and the largest angle of the quadrilateral?
a) 160°
b) 180°
c) 190°
d) 170°
e) None of these

3). The sum of the square of the first number and the cube of the second number together is 568. Also, the square of the second number is 15 less than the square of 8. What is the value of three-fifths of the first number? (assuming both the numbers are positive)
a) 18
b) 8
c) 9
d) 16
e) None of these

4). Sanjay purchased a hotel worth Rs 12 lakh and Barkha purchased a car worth Rs 18 lakh. The value of the hotel increased every year by 25% from the previous value and the value of the car depreciated every year by 30%. What is the difference between the price of the hotel and that of the car after three years?
a) Rs 1535840
b) Rs 1698500
c) Rs 1726350
d) Rs 1924280
e) Rs 2143650

5). In a village, the average number of n number of people is 47 years. But after verification it was found that the age of one of the persons was considered 38 years less than the actual age. So, the new average, after the correction, increased by 2 years. The value of n is
a) 16
b) 17
c) 19
d) 21
e) 23

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information to answer the given questions.
Six persons—L, M, N, O, P and R—are sitting around a circular table facing towards the centre in a hotel. They ordered different items like Juice, Shake, Ice cream, Fruits, Patties and Pastries for their breakfast, not necessarily in the same order. Each of them wears a shirt of a different brand, viz Levis, Woodland, Lee, Mufti, Raymond and UCB, not necessarily according to the order given.
(i) The persons who ordered Juice, Ice cream, and Pastries are wearing neither Levis nor Woodland shirts.
(ii) The persons in Lee and Raymond shirts have ordered neither Juice nor Ice cream.
(iii) L is not wearing a Levis shirt and is not on the immediate left of the person who has ordered Fruits.
(iv) The only person who is sitting between P and R likes Shake. The person who is on the left side of the person in Levis shirt does not eat Patties.
(v) O ordered Fruits and he is wearing Lee shirt. He is facing the person who has ordered Shake.
(vi) The one who has ordered Juice is sitting opposite the person in UCB shirt while the person in Lee shirt is on the left side of the person who ordered Pastries.
(vii) The one who ordered Patties is on the immediate right of the person in Levis shirt but on the immediate left of the person who ordered for Ice cream.
(viii) N has not ordered Ice cream while R has not ordered Juice.

6). Who among the following is wearing Levis shirt?
a) L
b) M
c) N
d) P
e) None of these

7). The only person who is sitting between P and O is wearing the shirt of which of the following brands?
a) Mufti
b) UCB
c) Woodland
d) Raymond
e) None of these

8). Who among the following has ordered Pastries?
a) M
b) O
c) N
d) P
e) None of these

9). Which of the following is correctly matched?
a) L — Raymond — Pastries
b) M — Mufti — Ice cream
c) P — Mufti — Ice cream
d) R — Woodland — Pastries
e) None of these

10). The person who ordered Patties is wearing the shirt of which of the following brands?
a) Mufti
b) Raymond
c) UCB
d) Woodland
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q.11-15): The question has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of two words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

11). Owners of private hostels located in residential areas are not only _________ taxes but are also functioning whimsically in the ___________ of any regulatory body.
a)    avoiding, front
b)    paying, presence
c)    checking, dearth
d)    evading, absence
e)    destroying, life

12). Contractors across the state have ________ to stop work on the scheme after the minister failed to give them concrete ________ of timely payment.
a)    Thought, prove
b)    Decided, assurance
c)    Wished, demand
d)    Started, guarantee
e)    Determined, promise

13). Every third person visiting a doctor happens to ________ from a clinical or psychological disorder ____________ with temblors.
a)    ail, regarding
b)    sick, related
c)    suffer, associated
d)    agonise, respect
e)    experience, connected

14). __________ makes the actress’ trip to the country different this year in that she is ___________ to raise funds for the biopic of a literary icon.
a)    It, aiming
b)    Which, trying
c)    This, attempting
d)    What, looking
e)    How, waiting

15). ______________ it out in vehicles while remaining stuck in a traffic snarl for hours, has become a __________ matter for commuters.
a)    Sweating, routine
b)    Waiting, everyday
c)    Thinking, regular
d)    Harrowing, habitual
e)    Fretting, practice

Answers:
1)a   2)b   3)c   4)c   5)c   6)c   7)d   8)e   9)a   10)c 11)d  12)b 13)c  14)d  15)a 

Solutions:
1). a)
54% of marks = 456 – 24 = 432
Therefore maximum marks = 432 x 100/54 = 800
34% of maximum marks = 272
Required answer = 456 – 27 = 184

2). b)
Smallest angle of a quadrilateral = 360/18 x 3 = 600
Smallest angle of triangle is 60 x 2/3 = 400
Largest angle of a triangle is 40 x 2 = 800
2nd largest angle of triangle is 60
Largest angle of quadrilateral =360/18 x 6 = 1200
Therefore required answer = 120 + 60 = 1800

3). c)
Calculating for the second number we will get 7
Therefore first number => 49 + x2 = 568 => x = 15
Therefore three-fifths of 1st number = 15 x 3/5 = 9

4). c)
Worth of hotel after 3 years = 1200000 x (1.25)3 = 2343750
Worth of car after 3 years = 1800000 (1 – 30/100)3 = 617400
Required difference = Rs.1726350

5). c)
(n x 47) + 38 = n x 49
Therefore n = 19

(6 – 10):
O orders Fruits and wears Lee shirts. The person opposite O orders Shake.
Now, the persons wearing Levis and Woodland do not order Juice, Ice cream, Pastries or Fruits. So, they order Shake or Patties. But one who orders Patties is on the immediate right of the person wearing Levis shirt. So, the person wearing Levis shirt orders Shake while the person who orders Patties wears Woodland shirt and is sitting on the right of the person in Levis shirt.
Now, the person who orders Patties is on the immediate left of the person who orders Ice cream. Clearly, using (vi), the person on the left of the person in Levis shirt orders Juice. But he is sitting opposite the person wearing UCB shirt. So the person who orders Ice cream wears UCB shirt. Now, the person who orders Juice must be wearing either Raymond or Mufti. But the person in Raymond shirt does not order Juice. So, he wears Mufti. The person who orders Pastries wears Raymond shirt. R orders Patties and wears Woodland shirt. M orders Ice cream and wears UCB shirt.

6). c)
7). d)
8). e)
9). a)
10). c)





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">