11 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 70

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-70:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Answer the following questions based on the given information.
The following line graph shows the profit (in Rs. Crores ) of three companies A, B, and C during the period 2009–2014.
Profit = Income – Expenditure


1). What is the average profit (in Rs. Crores) of company ‘A’ during the given period?
a) 5.5
b) 6.5
c) 7.0
d) 7.5
e) 8.5

2). If the income of company ‘C’ in year 2010 was Rs.9,40,37,250, then what was its expenditure in that year?
a) Rs.5,90,37,250
b) Rs.4,90,37,250
c) Rs.4,80,27,250
d) Rs.3,80,27,250
e) None of these

3). Profit made by company ‘B’ in year 2013 was what percent of the total profit made by all the three companies in that year?
a) 37.5%
b) 30.5%
c) 42%
d) 27.5%
e) 32.5%

4). In which of the following years was the total profit of all three companies maximum?
a)    2014
b)    2011
c)    2009
d)    2010
e)    2012 and 2013

5). On how many occasions the profit of a company was increased over the previous year?
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
e) 12

REASONING
Directions (6 – 10): Answer the question on the basis of the information given below.
Five friends, namely Punit, Manav, Saurabh, Ashu and Sahil with their surnames being Sharma, Mahajan, Gemini, Singh and Tiwari (not necessarily in that order), went for shopping. Each friend prefer an apparel of a particular brand.The brands are Colour plus, Pepe, Numero Uno, Levis, and Raymonds (not necessarily in that order). They purchased Jeans, Tshirt, Shirt, Suit and Pant. The amounts spent by each of them isRs. 300, Rs. 800, Rs. 900, Rs. 1600 and Rs. 2100 (not necessarily in that order).
i. Mr Singh spent more than Punit and the man who purchased brand Color plus, but less than the man who purchased the brand Numero Uno.
ii. Saurabh spent thrice as much as the man who purchased the T-shirt.
iii. The Numero Uno item purchased cost 7 times as much as the Levis item.
iv. The person who purchased Jeans spent less than the man who buys brand Raymonds but more than the man who bought Color plus brand.
v. Mr Gemini spent more than the man who bought brand Levis and one who bought Shirt but less than Ashu and Mr.Tiwari.
vi. Suit was the costliest item.
vii. Person who purchased Pant spent less than Sahil.
viii. One person is having the name and surname starting with same alphabet.

6). Who purchased Jeans?
a) Punit
b) Manav
c) Saurabh
d) Ashu
e) Sahil

7). The suit is from which Brand?
a) Levis
b) Color Plus
c) Pepe
d) Numero Uno
e) Raymonds

8). Mr. Sharma purchased?
a) Shirt
b) T-shirt
c) Jeans
d) Pant
e) Suit

9). How much money spent by Ashu?
a) Rs.300
b) Rs.800
c) Rs.900
d) Rs.1,600
e) Rs.2,100

10). Gemini is the surname of?
a) Punit
b) Manav
c) Saurabh
d) Ashu
e) Sahil

ENGLISH
Directions (Q.11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. (If there is ‘No error’, the answer is 5). (Ignore errors of punctuation, if any).
11). a) Amnesty International released a detailed report, / b) asserting that the Union government has often refused / c) to prosecute the Army or paramilitary personnel / d) accused of human rights misuses. / e) No error.

12). a) By upholding the State government’s appeal, / b) the Supreme Court criticised / c) the attitude of the single judge / d) who wrote the judgements. / e) No error

13). a) Joining worldwide efforts to squeeze terror finances, / b) India has announced a ban on trade / c) with the Islamic state and the al-Nusra Front / d) and other groups associated with the al-Qaeda. / e) No error

14). a) There is no doubt that some people are selfish / b) and greedy, but there / c) are lot of more people in the world / d) who are selfless and generous. / e) No error

15). a) Many dangerous chemicals which caused the depletion of the ozone layer / b) are now being bycotted by people / c) throughout the world and manufacturers are being / d) forced to look after alternatives. / e) No error.

Answers:
1)d   2)b   3)a   4)e   5)c   6)c   7)d   8)b   9)d   10)d  11)d   12)a   13)e   14)c   15)d

Solutions:
1). d) Average profit of the company “A” during the given period = 45/6 crore = Rs. 7.5 crore.

2). b) Profit of company ‘C’ in year 2010 = Rs.4,50,00,000
Expenditure of company ‘C’ in year 2010 = Rs. 9,40,37,250 – Rs.4,50,00,000 = Rs.4,90,37,250

3). a)

4). e) Total profit for year:
2009 = Rs.(5.5 + 4.5 + 7) crore = Rs.17 crore
2010 = Rs.(6.5 + 8 + 4.5) crore = Rs.19 crore
2011 = Rs.(7.5 + 4 + 8.5) crore = Rs.20 crore
2012 = Rs.(10 + 8 + 6) crore = Rs.24 crore
2013 = Rs.(7 + 9 + 8) crore = Rs.24 crore
2014 = Rs.(8.5 + 5 + 9.5) crore = Rs.23 crore

5). c) Profit increased of company A over the previous year = 4 times
Profit increased of company B over the previous year = 3 times
Profit increased of company C over the previous year = 3 times
Total = 4 + 3 + 3 = 10

(6 – 10):
All the information given in the question can be tabulated as:

6). c)
7). d)
8). b)
9). d)
10). d)

Directions (Q. 11-15):
11). d) Replace ‘misuses’ with ‘abuses’
12). a) Delete ‘By’
13). e)
14). c)Insert ‘a’ before ‘lot’

15). d) Replace ‘after’ with ‘for’




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">