12 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 71

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-71:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q. 1-5): Read the following information carefully to answer the questions given below:
A troupe consists of 260 artists. The ratio of dancer to  singer involved is 6 : 7. There are three groups named A, B and C in a troupe. In group A, there are 40% singers of the total number of singers and 50% dancer of the total number of dancers. In group B, singers are 30% of the total number of singers and dancers are 30% of the total number of dancers. Group C has 30% singers of the total number of singers and 20% dancers of total number of dancers. 8 dancers and 11 singers are involved in group A and B both. 7 dancers and 8 singers are involved in group B and C both. 5 dancers and 7 singers are involved in group A and C both. 3 dancers and 4 singers are involved in all the groups.

1). What percentage of artists are involved in any two groups at a time?
a) 18.89%
b) 15.89%
c) 16.19%
d) 17.69%
e) None of these

2). What is the ratio of the total dancers to singers involved in either group A or group B but not in both?
a) 48: 49
b) 47 : 49
c) 53 : 49
d) 53:48
e) None of these

3). By what per cent is the number of dancers involved in group A only more than the number of singers involved in group B only ?
a) 45.86%
b) 42.86%
c) 49.86%
d) 69.86%
e) None of these

4). What is the ratio of dancer involved in group A only and singer involved in group C only?
a) 23:44
b) 44: 23
c) 50:20
d) cannot be determined
e) None of these

5). The total number of artist involved in all the groups is what percent of the artists involved in both group B and C?
a) 45.67%
b) 48.67%
c) 46.67%
d) 42.67%
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions below:
A, B, C, D, E, F and G are employees in different companies. Each of them works on different floors number from I to VII, but not necessarily in the same order. Each of them works in different company, viz Google, FaceBook, IBM, HP, EY, Analog Device and HCL but not necessarily in the same order.
B works on floor IV but he does not work in either EY or HP . C works in Google company but he does not work on floor II or VI. E works on floor V and he works in Analog Device company. The one who works in the FaceBook company works in floor VII. D works on floor I. G works HCL in a company. A does not work on VII. The one who works HP Google company works on floor II.

6). G works on which of the following Floors?
a) II
b) III
c) VI
d) VII
e) None of these

7). A works a company of which of the following company?
a) HP
b) Google
c) EY
d) IBM
e) None of these

8). Which of the following combinations is/are true?
a) F - IBM – VII
b) D – EY - I
c) A – FaceBook – I
c) Both 1) and 3)
d) None of these

9). Who among the following works in the FaceBook company?
a) A
b) F
c) D
d) Can’t be determined
e) None of these

10). Who among the following works on floor II?
a) F
b) C
c) A
d) G
e) None of these
ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following five sentences in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph.
(A)On his way back to the airport, he was caught in a traffic jam.
(B) So, he decided to finish some urgent work and get back to the airport.
(C) By the time he reached the airport, the flight had already left.
(D) The flight was, however, delayed for about five hours.
(E) Jayesh went to the airport to see off his friend.

11). Which sentence should come SECOND in the paragraph?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

12). Which sentence should come LAST in the paragraph?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

13). Which sentence should come FOURTH in the paragraph?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

14). Which sentence should come FIRST in the paragraph?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

15). Which sentence should come THIRD in the paragraph?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

Answers:
1)d   2)a   3)b   4)b   5)c   6)c   7)a   8)b   9)b   10)c   11)d  12)c  13)a  14)e  15)b

Solutions:
(1 – 5):
Dancer = 6/13 x 260 = 120; Singer = 7/13 x 260 = 140
Dancer
Singer
Group A
60
56
Group B
36
42
Group C
24
42
Group A and B (A ∩ B)
8
11
Group B and C (B ∩ C)
7
8
Group C and A (C ∩ A)
5
7
Group A,B & C (A ∩ B  ∩C)
3
4
1). d)
Required percentage = (8 + 11 + 7 + 8 + 5 + 7)/260 x 100 = 46/260 x 100 = 17.69%
2). a)
Required Ratio = (60+36) : (56+42) = 96:98 = 48:49
3). b)
Required Percentage = 60/42 x 100 = 142.86%
Therefore 42.86% more
4). b)
60 – 8 – 3 – 5 = 44
42 – 7 – 4 – 8 = 23
5). c)
Required percentage = 7/15 x 100 = 46.67%

(6 – 10):
Person
Company
Floor
A
HP
II
B
IBM
IV
C
Google
III
D
EY
I
E
Analog Device
V
F
FaceBook
VII
G
HCL
VI
6). c)
7). a)
8). b)
9). b)
10). c)

Direction (11 to 15): 
EDBAC






 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">