13 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 72

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-72:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following graph carefully and answer the questions given below it.

1). If income of company A in 2004 was equal to its expenditure in 2007, what was the respective ratio between the expenditure of company in 2004 and 2007?
a) 2 : 3
b) 5 : 7
c) 4 : 5
d) Can’t be determined
e) None of these

2). If income of company B in 2006 was Rs. 21.5 lakhs and ratio of income of company A and B was 4 : 5, what was approximate expenditure of company A in 2006?
a) Rs.16 Lakh
b) Rs.21 Lakh
c) Rs.8 Lakh
d) Rs.19 Lakh
e) Rs.10 Lakh

3). If total expenditure of both companies in 2008 was Rs. 15 lakhs and ratio of expenditure of company A and B in that year was 3 : 2 respectively what was income of company B in that year?
a) Rs.6 lakh
b) Rs.9 Lakh
c) Rs.12 Lakh
d) Rs.18 Lakh
e) None of these

4). If income of company A in 2003 was equal to expenditure of company B in 2004, what was the ratio of expenditure of company A in 2003 and income of company B in 2004?
a) 17 : 21
b) 10 : 23
c) 10 : 21
d) 7 : 13
e) None of these

5). If total income of company A in all the years together was equal to total expenditure of company B in all the years together which was Rs. 485 lakhs, what was profit percent earned by company A in all the years together?
a) 38
b) 40
c) 56
d) Can’t be determined
e) None of these

REASONING
6). Prabhu walks 8 km east, turns south-west and walks another 8 km. He again takes a turn towards north-west and walks another 8 km. In which direction from his starting point is he standing now?
a) South – East
b) North – East
c) West
d) East
e) North

7). Dimple walks 5km. towards south then she turns to the left and walks 4km. Again she turns right and walks 6km. In which direction is she from her starting point?
a) South – East
b) West
c) North – East
d) East
e) None of these

8). If ‘P - Q’ means ‘P is wife of Q’, ‘P+Q’ means ‘P is father of Q’ and ‘P×Q’ means ‘P is sister of Q’ then how is G related to D in the expression G×H + R - D ?
a) Mother-in-law
b) Niece
c) Aunt
d) Can’t be determined
e) None of these

9). In a row of children facing north, Manish is fourth to the left of Suresh who is tenth from the left end. Nisha is second to the right of Suresh and eighth from the right end of the row. How many children are there in the row?
a) 18
b) 19
c) 20
d) 21
e) None of these

10). Statements:     3 = 9 > G > D = 6,  3 = 8, 6 > 4        
Conclusions:    I.  6≥ 3              II.  4 > G
a) Only I follows
b) Only II follows
c) Both I and II follows
d) Neither I nor II follows
e) Either I or II follows

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.
The usual suspects have started raising a (11) against the proposed Geospatial Information (GI) Regulation Bill. The (12) may believe the government is moving in the direction of net authoritarianism, without a concern for the safety of the nation’s boundaries. But until Google and other Western internet giants kept violating Indian law (13) incorrect maps, the media sirens of ‘freedom’ kept a studied silence on these net colonialists.
The draft GI Regulation Bill, prepared after the government (14) the use of Gmail and Yahoo Mail by government officials, is a right step to end internet colonialism. The Bill is in a (15) stage and all absolutist comments against it are not only premature but also malicious.
11).
a)    din
b)    live
c)    hassle
d)    racket
e)    complain
12).
a)    candid
b)    sincere
c)    naive
d)    silly
e)    lamb
13).
a)    advertising
b)    exposing
c)    manifesting
d)    covering
e)    displaying
14).
a)    restricted
b)    prohibited
c)    limited
d)    allowed
e)    permitted
15).
a)    incipient
b)    dying
c)    withering
d)    nascent
e)    potential

Answers:
1)b   2)e   3)b   4)c   5)d   6)c   7)a   8)b   9)b   10)d  11)        a   12)c   13)e   14)b   15)d

Solutions:
1). b) Ratio = 100 x 100/140 : 100 = 5 : 7
2). e) Income of company A in year 2006 = 4/5 x 21.5 = Rs. 17.2 lakh
If expenditure of company A in year 2006 is Rs. x
Then, 65/100 = 17.2-x/x => x = 1720/165 = Rs. 10 Lakh (Approx.)
3). b) Expenditure of Company B = 2 x 15/5 = Rs. 6 lakh
If income of company B in year 2006 is Rs. x, then
50/100 = x-6/6
x = Rs. 9 lakh
4). c) Ratio = 100 x 100/140 : 100x 150/100 = 10 : 21

5). d)




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">