15 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 73

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-73:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following table and answer the questions that follow:
The table shows the number of employees in 5 departments – A, B, C, D and E in a company, the percentage of females in each department and the ratio of number of males who are unmarried to married.

1). Approximately what percentage of females in department B are less than that in department C?
a) 8%
b) 10%
c) 11%
d) 12%
e) 15%

2). How many males in department D are married?
a) 256
b) 265
c) 243
d) 234
e) 208

3). What is the difference between the total number of females in department A and number of males in department B who are unmarried?
a) 32
b) 34
c) 36
d) 38
e) 48

4). What is the total number of males in departments D and E?
a) 605
b) 705
c) 505
d) 405
e) None of these

5). What is the ratio of number of unmarried males in department C to number of married males in department B?
a) 29 : 26
b) 26 : 29
c) 23 : 27
d) 27 : 23
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight friends Arun, Bharat, Chaitanya, Dinesh, Eshwar, farukh, Ganesh and Hemanth are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners while four sit in the middle of each of the four sides, but not necessarily in the same order. Each one of them plays different sports viz. Cricket, Badminton, Tennis, Table Tennis, Hockey, Base-Ball, Golf and Foot-Ball. The one who sit in the middle of the sides face the centre while those who sit at the four corners face outside(i.e opposite to the centre).
Ganesh sits third to the right of Eshwar. The one who faces the centre plays Cricket. Eshwar sits on one of the corners of the table. Bharath does not play Badminton. The one who plays Table Tennis is one of the immediate neighbours of Farukh.
The one who plays Cricket sits immediate left of the person one who plays Table Tennis. Only one person sits between Dinesh and Ganesh. Bharath is one of the immediate neighbours of Dinesh. The one who faces the outside of the centre plays Tennis.
The one who plays Hockey faces the Ganesh. The persons who plays Golf and Base-Ball sit next to each other. Eshwar does not play Tennis. Chaitanya sits second to the right of Bharath. Only three persons sit between Bharath and Arun.
Hemanth sits to the immediate right of Arun. The persons who play Badminton and Tennis sit on the corners and opposite to each other. The person who plays Golf sits immediate right of the person who plays Foot-Ball.

6). Which of the following statements is true regarding Ganesh?
a) He faces the centre
b) He plays Hockey
c) He sits immediate right of the person who play Golf
d) There are two people sits between Ganesh and Farukh
e) None of these

7). Who among the following sits between Chaitanya and the one who plays Golf?
a) Eshwar
b) Ganesh
c) Bharath
d) Hemanth
e) Farukh

8). What is the position of the person who plays Table Tennis with respect to the one who plays Tennis?
a) Third to the right
b) Second to the right
c) Immediate left
d) Third to the left
e) Fourth to the left

9). Who among the following plays Table Tennis?
a) Arun
b) Bharath
c) Chaitanya
d) Dinesh
e) Eshwar

10). Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) Arun, Chaitanya
b) Arun, Eshwar
c) Bharath, Chaitanya
d) Bharath, Dinesh
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In question nos. 1-5, out of the four alternatives choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it in your Answer Sheet.
11).
a)    Devout
b)    Frigid
c)    Pious
d)    Disloyal
e)    Dogmatic
12).
a)    Intrigue
b)    Honesty
c)    Complexity
d)    Obstinate
e)    Conspiracy
13).
a)    Nuptial
b)    Bridal
c)    Divorce
d)    Crazy
e)    Foul
14).
a)    Carnage
b)    Shipment
c)    Corpse
d)    Massacre
e)    Motorcade
15).
a)    Remorse
b)    Joy
c)    Regret
d)    Happiness
e)    Indifference

Answers:
1)a   2)c   3)a   4)a   5)b   6)a   7)b    8)b   9)a   10)d   11)b   12)d   13)a   14)c   15)b

Solutions:
1). a)
Females in department B = (40/100)*290 = 116
In department C = (35/100)*360 = 126
Required % = (126-116)/126 * 100 ≈ 8%
2). c)
3/5 * (75/100) * 540 = 243
3). a)
Females in A = (20/100)*450 = 90
Males in B who come are unmarried = (1/3) * (60/100)*290 = 58
Difference = 90 – 58 = 32
4). a)
D + E = (75/100)*540 + (80/100)*250 = 405 + 200 = 605
5). b)
Unmarried males in department C = (4/9) * (65/100)*360 = 104
Married Males in department B = (2/3) * (60/100)*290 = 116
104 : 116 = 26 : 29

(6 – 10):

6). a)
7). b)
8). b)
9). a)

10). d)





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">