17 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 74

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-74:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). In a class of 40 students and 8 teachers, each students got sweets that are 20% of the total number of students and each teacher got sweets that are 25% of the total number of students. How many sweets were there?
a) 400
b) 420
c) 320
d) 360
e) None of these

2). A committee of 3 members is to be selected out of 3 men and 2 women. What is the probability that the committee has at least one women?
a) 1/10
b) 1/20
c) 9/10
d) 9/20
e) None of these

3). Ms. Deepti Jain invests 11% of her monthly salary, i.e. Rs. 5236 in Fixed Deposits. Later, she invests 19% of her monthly salary on Life Insurance Policy; also she invests another 7% of her monthly salary in Mutual Funds. What is the total annual amount invested by Ms. Deepti Jain?
a) Rs.211344
b) Rs.17612
c) Rs.105672
d) Rs.35224
e) None of these

4). Manas decided to donate 12% of his salary. On the day of donation he changed his mind and donated Rs. 2,240 which was two-third of what he had decided earlier. How much is Manas’s salary?
a) Rs.25000
b) Rs.28000
c) Rs.31000
d) Rs.34000
e) None of these

5). A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio of 2 : 3 : 7 : 11 respectively. If the share of C is ₹ 2755 more than the share of A, then what is the total amount of money of B and D together ?
a) Rs.4408
b) Rs.5510
c) Rs.6612
d) Rs.7714
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below it:
Six lectures — A, B, C, D, E and F — are to be delivered from Monday to Sunday, one lecture every day.
(i) Lecture C cannot be delivered on Friday.
(ii) Lecture A is delivered immediately after lecture D.
(iii) There should be a gap of two days between the lectures B and F.
(iv) There is one holiday except Saturday. Lecture F is delivered on the next day of holiday.
(v) Lecture E is delivered on Wednesday and it is not immediately followed by lecture F.

6). On which day was lecture D delivered?
a) Friday
b) Saturday
c) Sunday
d) Thursday
e) None of these

7). On which day was holiday?
a) Sunday
b) Friday
c) Monday
d) Can’t be determined
e) None of these

8). How many lectures were delivered between F and D?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) None of these

9). Which of the following was the last lecture?
a) A
b) C
c) B
d) Can’t be determined
e) None of these

10). Which of the following statements is not necessary to determine the order of lectures?
a) (i)
b) (ii)
c) (v)
d) (i) and (ii)
e) All statements are necessary

ENGLISH
Directions (Q.11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. (If there is ‘No error’, the answer is 5). (Ignore errors of punctuation, if any).

11). a) We cannot handle / b) this complicated case today  / c) unless full details are not given  / d) to us by now. /  e) No error.

12). a) We will pack not only / b) the material properly / c) but we will also deliver it / d) t oyour valued customers. / e) No error

13). a) While Mahendra was  away / b) on a long official tour / c) is office receive an important letter / d) which was marked ‘Urgent’. / e) No error.

14). a) We now look forward for / b) some great achivements / c) which to some extent / d) can restore the country’s prestige once again. / e) No error.

15). a) Mahatma Gandhi did not solve  / b) all the problems of the future  / c) but he did solve / d) problems of his own age. / e) No error.

Answers:
1)b   2)c   3)a   4)b   5)d   6)b   7)e   8)a   9)a   10)e   11)c   12)a   13)c   14)a   15)e

Solutions:
1). b)
Total number = 40 × [(40 × 20)/100] + 8 × [(40 × 25)/100] = 320 + 80 = 400

2). c)
Required probability = (2C1 × 3C2 + 2C2 × 3C1) / 5C3 = (2 × 3 + 1 × 3) / 10 = (6 + 3) / 10 = 9/10

3). a)
Let the monthly salary of Deepti Jain be x.
x*11/100 = 5236
x = (5236 *100)/11
x = Rs. 47600
Total annual amount invested = 47600(11/100 + 19/100 + 7/100) * 12 = Rs. 2,11,344

4). b)
Suppose salary of Manas was Rs x
(12x/100) × (2/3) = 2240
x = (2240 × 100 × 3)/ 12 × 2 = 872000/24 = 28000

5). d)
Suppose the amount A, B, C and D are 2x, 3x, 7x, 11x respectively.
7x − 2x = 2755 => 5x = 2755 => x = (2755/5) = 551
Therefore, Total amount of B and D = (3 + 11)x = 14 x 551 = 7714

(6 – 10):
From clue (v): Lecture E is delivered on Wednesday. And the lecture F was not delivered on Thursday. Again, from clue (iv): Tuesday and Saturday were not holiday. From direction part it is obvious that neither Monday nor Sunday was holiday. So, by elimination holiday was either on Thursday or on Friday.
Now, from clues (iii) and (iv) we get the following orders of lectures of B and F X.
B * Holiday F Y
Holiday F * * B
Reject the possibility ‘Y’ because according to it there must be at least four lectures after holiday. This is not possible even when the holiday is on Thursday. Now, use the possibility ‘X’. If holiday is on Friday, two lectures (B & E) need to be arranged on Wednesday, which is not possible.
Therefore, the holiday must be on Thursday. And the lectures B and F delivered on Tuesday and Friday respectively.
Now, from clue (ii): A can’t be delivered either on Monday or on Saturday. Obviously, the lecture A was delivered on Sunday. This implies that the lecture D was delivered on Saturday. By elimination, the lecture C was delivered on Monday.
Thus, the whole information can be tabulated as below:
Day
Lecture
Monday
C
Tuesday
B
Wednesday
E
Thursday
Holiday
Friday
F
Saturday
D
Sunday
A
6). b)
7). e)
8). a)
9). a)

10). e)




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">