18 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 75

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-75:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.




QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the given information carefully to answer the questions that follow:

1). If the amount of profit earned by Company A in the year 2007 was Rs. 1.5 lakhs, what was its expenditure in that year?
a) Rs.1.96 lakhs
b) Rs.2.64 Lakhs
c) Rs.1.27 Lakhs
d) Rs.3.75 Lakhs
e) None of these

2). What is the respective ratio of the amount of profit earned by Company A and B in the year 2009?
a) 2 : 3
b) 4 : 7
c) 11 : 15
d) Can’t be determined
e) None of the above

3). If in the year 2004 the expenditure incurred by Companies A and B was the same, what was the respective ratio of the Income of Company A and B in that year?
a) 27 : 28
b) 14 : 23
c) 13 : 19
d) Can’t be determined
e) None of these

4). What is the average per cent profit earned by Company B over all the years together?
a) 19 1/3
b) 24 1/6
c) 12 1/2
d) 37 1/9
e) None of these

5). If in the year 2008, the income of both the companies A and B was the same, what was the respective ratio of expenditure of Company A to the expenditure of Company B in that year?
a) 21 : 25
b) 7 : 9
c) 13 : 15
d) Can’t be determined
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information to answer the given questions.
In a certain code,
‘more money in market’ is written as ‘zo li aa to’
‘share in market profit’ is written as ‘vo to je li’
‘making more profit now’ is written as ‘su je zo ka’
‘now the market gains’ is written as ‘do li yo su’

6). Which of the following does ‘vo’ stand for?
a) profit
b) in
c) share
d) market
e) in or profit

7). What is the code for ‘making’?
a) ka
b) su
c) je
d) zo
e) can’t be detrmined

8). What is the code for ‘market’?
a) su
b) li
c) yo
d) do
e) yo or do

9). Which of the following can be the code for ‘the more you share’?
a) do yo zo vo
b) vo wi zo do
c) vo zo wi bu
d) yo je vo wi
e) su vo zo do

10). ‘to ka li aa’ is a code for which of the following?
a) share more in market
b) now share more gains
c) the gains in market
d) the gains in profit
e) making money in market

ENGLISH
Directions (11-15) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
The government wants the NITI Aayog to evaluate World Bank assisted projects in India for an independent assessment of their impact, an exercise it believes will help build capacity in the new think tank and enhance its credibility besides raising its stature internationally. The finance ministry has written to the Aayog, which replaced the decades-old Planning Commission this year, to explore the possibility of evaluating programmes which are financially supported by the World Bank.
Monitoring and evaluation is one of the key tasks of the Aayog and the government is in the process of reconstituting the Programme Evaluation Organisation of the erstwhile Planning Commission as the Development Monitoring and Evaluation Office to undertake evaluation of all flagship schemes of the Centre.
"The ministry wants NITI Aayog to undertake evaluation of World Bank funded programmes, which were until now evaluated by the World Bank itself. The idea is to ensure independent and unbiased evaluation of these programmes," said the official, requesting not to be identified. "This will also help raise the stature of the government's premiere think tank if it delivers international quality reports in a time bound manner."
The proposal is to kick-start the evaluation exercise immediately after the restructuring of the institution is over so as to be able to deliver the first report by the middle of next year. World Bank is currently supporting over 100 projects in India, ranging from few crore rupees to several thousand crore rupees under various stages, the key being the dedicated freight corridors, the national rural livelihood mission and the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana, besides state-run social sector programmes. Under its Partnership Strategy for India (2013-17), World Bank will help India lay the foundation for achieving faster, sustainable and more inclusive growth through an integrated package of financing, advisory services and knowledge.
Between July 2014 and June 2015, the World Bank's financial year, funding for India stood at $5.2 billion. This included $2 billion in International Bank for Reconstruction and Development, $3.2 billion in International Development Association and $0.1 billion in Clean Technology Fund across 16 projects. Although evaluation is among the key mandates of the Aayog, it is yet to assess any programme due to the delay on part of the Prime Minister's Office in finalising the role and structure of the institution that will evaluate government-run schemes.

11). Which of the following statements is not true in the context of the passage?
a)    The World Bank is supporting several projects in India except state-run social sector programmes.
b)    During last financial year of the World Bank the funding for India stood at $5.2 billion.
c)    The World Bank will help India in achieving sustainable and more inclusive growth.
d)    NITI Aayog has decided to undertake evaluation of World Bank funded programmes.
e)    None of these

12). An independent assessment of the World Bank funded projects in India by NITI Aayog would
(A) pave the way for research
(B) help enhance its credibility
(C) raise its stature internationally
a)    Only (A) and (B)
b)    Only (B) and (C)
c)    Only (A) and (C)
d)    All (A), (B) and (C)
e)    Only (B)

13). The expression 'kick start' means
a)    to operate a device by a downward kick on a pedal
b)    to provoke
c)    to reinvigorate
d)    to pause for a while and then start
e)    to stop immediately

14). The key task of NITI Aayog is to
a)    restructure the financial institutions
b)    submit reliable report to the government of India regarding the functioning of the RBI and the SEBI.
c)    protect any projects from getting delayed
d)    supervise and appraise government sponsored programmes
e)    seek financial assistance from the World Bank.

15). Which of the following statement is true in the context of the passage?
(A) NITI Aayog will support over 100 projects in India.
(B) The Programme Evaluation Organisation of the erstwhile Planning Commission will be replaced by the Development Monitoring and Evaluation Office.
(C) The World Bank has outright rejected India government's request for financial help to complete its mega projects.
a)    Only (A)
b)    Only (B)
c)    Only (C)
d)    Only (A) and (B)
e)    All (A), (B) and (C)

Answers:
1)d   2)d   3)a   4)e   5)c   6)c   7)a   8)b   9)b   10)e   11)d   12)b   13)c   14)d   15)b

Solutions:
1). d) Suppose the expenditure of company A in year 2007 was Rs. x lakh.
Therefore, 40 = (1.5/X) x 100 => 40X = 150 => X = (150/40) = 3.75 lakh

2). d)

3). a) Suppose in 2004, expenditure by company A and B each was Rs one lakh.
For Company A: 35 = (I1 – I)/ I x 100 ⇒ 135l  = 100l1    …………(i)
For Company B: 40 = (I2 – I)/ I X 100 ⇒ 140l = 100l2     …………(ii)
Equation (i)/(ii)
l1/l2 = 135/140 = 27/28 = 27 : 28

4). e) Average percentage profit earned by Company B over the years. = 40 + 45 + 40 + 35 + 30 + 45/ 6 = 235/ 6 = 39 (1/6) %

5). c) If in year 2008, income of each company was x lakhs then for company A
50 = [(X – E1)/ E1] x 100
150 E1 = 100X     ……….(i)
30 = [(X – E2) x E2] x 100
130E2 = 100 X     ……….(ii)
From equation (i) and (ii)
E1/E2 = 130/150 = 13 : 15





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">