19 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 76

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-76:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the graph carefully to answer the questions that follow :
Income (in lakh Rs.) of Three companies over the years :

1). The average income per year for company A is approximately what percent of the average income per year for company C?
a) 71.6
b) 67.5
c) 148.15
d) 123.4
e) None of these

2). If the per cent profit of company A in the year 2006 was 50, what was its expenditure in that year?
a) 20 lakh
b) 25 lakh
c) 15 lakh
d) 12.5 Lakh
e) None of these

3). In which of the following year percentage rise/fall in income of company B was highest?
a) 2006
b) 2007
c) 2008
d) 2009
e) 2010

4). What is approximate percent increase in income of company C in year 2007 from the previous year?
a) 10%
b) 111%
c) 11%
d) 90%
e) None of these

5). If the expenditure of company B in 2007 was Rs.15 lakh, What was its percent profit in that year ? (Rounded off to two digits after decimal)
a) 57.14%
b) 137.33%
c) 62.13%
d) 133.33%
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Read the following information carefully and answer the given questions.
Eight persons Ankita, Babita, Chottu, Dheeru, Ehshan, Farukh, Golu and Harshita are sitting around a circle facing towards the centre. There are three generations in the family and three married couples.
Babita and Golu have two children. Ehshan, the husband of Ankita is sitting to her immediate right and their child is sitting exactly opposite to Ankita. Ankita’s brother is sitting 2nd to her left with their father on his left.Dheeru’s wife Harshita is to her immediate right. Farukh&Babita are sitting together. Babita is an immediate neighbor of Ehshan.

6). Who is the child of Ankita?
a) Babita
b) Dheeru
c) Golu
d) Chottu
e) Farukh

7). Who is to the immediate left of Golu?
a) Dheeru
b) Chottu
c) Ankita
d) Farukh
e) Harshita

8). Which of the following pairs is a bachelor in the family?
a) Dheeru and Ehshan
b) Babita and Ankita
c) Farukh and Golu
d) Chottu and Farukh
e) Golu and Dheeru

9). Which of the following has the first person sitting to immediate left of the second person?
a) Golu – Chottu
b) Farukh – Babita
c) Harshita – Dheeru
d) Bablu – Ehshan
e) None of these

10). Who is the child of Harshita?
a) Ankita
b) Babita
c) Dheeru
d) Farukh
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to from a meaningful paragraph; then answer the questions given below.
A.  The history of mankind is full of such fighting’s between communities, nations and people.
B. From the primitive weapons of warfare, man has advanced to the modern nuclear weapons.
C. Ever since the dawn of civilization, man has been fighting with men.
D. A modern war is scientific in character, but the effect is the same, wiping human existence out of this Earth.
E. The only difference now seems to be in the efficiency of the instruments used for killing each other.

11). Which of the following should be the FIRST sentence?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

12). Which of the following should be the SECOND sentence?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

13). Which of the following should be the THIRD sentence?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

14). Which of the following should be the FOURTH sentence?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

15). Which of the following should be the FIFTH sentence?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

Answers:
1)b   2)a   3)b   4)c   5)d   6)d   7)b   8)d   9)e   10)d  11)c   12)a   13)d   14)e   15)b

Solutions:
1). b) Req % = [Average income/year for company A]/[Average income/year for company C] = ([135/6]/[200/6]) x 100 = 67.5%
2). a) Let the expenditure was x lakhs
So,50 = 30-x/x * 100
x = 20 lakhs
3). b) In 2007, rise % = 35-10/10 * 100 = 250 %
4). c) Req % = (50-45)/45 x 100 = 11.11% ≈ 11%
5). d) Req % profit = (35-15)/15 x 100 = 133.33%

(6 – 10):


6). d)
7). b)
8). d)
9). e)
10). d)

Directions (Q. 11-15):

CADEB




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">