20 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 77

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-77:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). The average value of property of Agil, Mugilan and Anitha is Rs.130cr.The Property of Agil is 20cr greater than the property value of Mugilan and Anitha property value is 50cr greater than the Agil property value. The value of property of Anitha is
a) 120cr
b) 170cr
c) 100cr
d) 150cr
e) None of these

2). Shopkeeper purchased some goods for Rs.900 and sold one-third of the goods at a loss of  what 12%, then at gain % should the remainder goods he sold to gain 18% profit on the whole transaction ?
a) 31%
b) 26%
c) 33%
d) 18%
e) None of these

3). A bag contains 25p coins, 50p coins and 1 rupee coins whose values are in the ratio of 8:4:2. The total values of coins are 840. Then find the total amount in rupees.
a) 220
b) 240
c) 260
d) 280
e) None of these

4). A sum of rupees 3903 is divided between P and Q such that the share of P at the end of 8 years is equal to the share of Q after 10 years. Find the share of P if rate of interest is 4% compounded annually.
a) 2012
b) 2029
c) 2028
d) 2081
e) None of these

5). The area of a rectangle gets reduced by 9 square units, if its length is reduced by 5 units and breadth is increased by 3 units. If we increase the length by 3 units and breadth by 2 units, then the area is increased by 67 square units. Find the length and breadth of the rectangle.
a) 15m, 9m
b) 17m, 9m
c) 14m, 7m
d) 16m, 7m
e) None of the above

REASONING
Directions (6 – 8):  In a family there are two fathers, two mothers, one sister, one brother, two daughter, one mother-in-law, one daughter-in-law, two sister-in-law, one son, one grandfather, one grand-mother and one grand-daughter.

6). How many married couples are there in the family ?
a) Three
b) One
c) Two
d) Four
e) None of these

7). How many female members in their family ?
a) Three
b) Two
c) Four
d) One
e) None of these

8). What is the maximum number of people in the family ?
a) 8
b) 7
c) 5
d) 6
e) None of these

9). Riya starts walking in the north direction and after walking some distance she took a left turn followed by a right turn. After that she took two consecutive left turn, now she is walking in which direction?
a) south
b) north
c) east
d) west
e) None of these

10). In a class of 90 students, numbers of boys are twice the number of girls. Rani is 58th from the left end and there are 20 boys to the right of Rani, then the number of girls to the left of Rani?
a) 15
b) 16
c) 17
d) 19
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No Error’ the answer is e). (Ignore errors of punctuation, if any.)
11). a) in a move intended to prevent foreign wheat  b) from flood the domestic market  c) the centre imposed a 10 per cent  d) import duty on wheat  e) No error

12). a) India is emerging as hotbed of mobile applications   b) with an app now available  c) for every need, ranging from hiring a cab  d) to measuring air quality in a city  e) No error

13). a) For the first time since it took charges  b) the NDA govt has issued separate show-cause notice to three private news channels   c) alleging that these channels showed   d) disrespect to the judiciary and the president of India  e) No error

14). a) In a significant move, a Parliament joint committee has ruled  b) that a TMC MP who is an assistant professor  c) in a government-aided university, can held both office  d) and avail salaries from both places.  e) No error

15). a) Researchers found that both moderate as well as sever selective eating  b) were associated with  c) significantly elevated symptoms   d) of depression, social anxiety and generalized anxiety  e) No error

Answers:
1)b   2)c   3)d   4)c   5)b   6)c   7)c   8)d   9)a   10)c  11)b  12)a   13)e   14)c  15)a  

Solutions:
1). b) Let the property value of Mugilan be ‘x’
130 * 3 = x + x + 20 + x + 20 + 50 => 390 = 3x + 90 => 3x = 300 => x = 100
Therefore property value of Anitha = 100 + 20 + 50 = 170

2). c) 1/3rd at 12% loss = 900/3 =300*88/100 =264
900*18/100 = 108 => 600+162+36 = 798
198/600 *100 = 33%

3). d) Value is given in the ratio 8:4:2.
(8x/0.25) + (4x/0.5) + (2x/1) = 840.
X = 20. Total amount = 14*20 = 280

4). c) P*(1 + 4/100)^8 = (3903 – P)*(1 + 4/100)^10 => P’s share = Rs.2028

5). b) Length = x; Breadth =y
xy – (x-5)(y+3) = 9
3x – 5y – 6 = 0 — (i)
(x+3)(y+2) – xy = 67
2x + 3y -61 = 0 — (ii)
solving (i) and (ii)
x = 17m ; y = 9m

Directions (Q. 6 – 8):

6). c)
7). c)
8). d)
9). a)
10). c) Number of boys = 60 and girls are = 30
(57 students) Rani (20 boys) (12 girls)
So number of girls to the left of Rani = 30 – 12 -1 = 17

Directions (Q. 11-15):
11). b) Replace ‘flood’ with ‘flooding'
12). a) Insert ‘the’ before ‘hotbed’
13). e)  
14). c) Replace ‘held’ with ‘hold’
15). a) Replace ‘as well as’ with ‘and’





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">