21 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 78

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-78:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). A boat can cover a distance of 25km downstream in 2 hours 30 minutes. If the rate of current is 4 kmph, then find the boat in still water?
a)   12kmph
b)   8kmph
c)   6kmph
d)   5kmph
e)   None of these
 2). Out of Rs. 50,000 that a man has, he lends Rs. 8,000 at 11/2 % per annum simple interest and Rs. 24,000 at 6% per annum simple interest. He lends the remaining money at a certain rate of interest so that he gets total annual interest of Rs. 3,680. The rate of interest per annum, at which the remaining money is lent, is?
a)   5%
b)   7%
c)   10%
d)   11%
e)   12%
Directions (3 – 5): Study the information below and answer the questions followed:
The proportion of male employees and the proportion of post graduates in a company are given below. The company has a total of 800 employees, 80% of whom are in the production department and the rest equally divided between the marketing and the accounts department

Department
Male
Post Graduates
Marketing
0.60

Accounts
0.55
0.50
Production

0.55
Total
0.475
0.53

3). The percentage of male employees in the production department is
a)   40%
b)   45%
c)   50%
d)   55%
e)   60%
4). What is the difference between the number of Post graduates in Marketing department and Post graduates in Accounts department?
a)   6
b)   8
c)   9
d)   10
e)   12
5). The number of Total males from all the departments are approx. what percent more than the number of males in Accounts department?
a)   25%
b)   29%
c)   32%
d)   35%
e)   39%
REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions:
Seven friends A, B, C, D, E, F and G studied in colleges X, Y and Z are currently in different professions, namely Medicine, Fashion Designing, Engineering, Business, Acting, Teaching and Architecture (not necessary insame order). At least two and not more than three friends had studied in the same college.
C is an architect and studied in college Y. E is not businessman. Only G amongst the seven friends studied in college X along with E. F is an engineer and did not studied in college y .B is an actor and did not study in the same college as F. A did not studied in college Z. Those who studied in college X are neither fashion designers nor teachers. None of those who studied in college Y is a teacher.
6). Who amongst the following studied in college Z?
a)   B, A
b)   C, F
c)   B, D, F
d)   A, D
e)   D, F
7). Which of the following groups represents the students of college Y?
a)   C, E, G
b)   A, C, D
c)   A, B, C
d)   D, B, C
e)   None of these
8). What is the profession of F?
a)   Engineer
b)   Business
c)   Medicine
d)   Acting
e)   None of these
9).  Who amongst the following is in the profession of Medicine?
a)   E
b)   G
c)   A
d)   D
e)   None of these
10). What is the profession of A?
a)   Teaching
b)   Medicines
c)   Business
d)   Fashion Designing
e)   None of these
ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Organizational leaders often grapple with moving their members to changed conditions. They have to lead several battles of managing varied stakeholder expectations. This is not only to answer questions on change, but also to counter entrenched negative attitudes regarding leadership actions and organization systems and processes.

A change effort becomes extremely difficult in a culture of constant suspicion, bickering, second-guessing, rumour-mongering, and active and passive resistance towards change.
Such behaviors have been studied under the conceptual banner of organizational cynicism. It is defined as a negative attitude that members have towards their organization, its management and its systems and processes. It exists at the levels of thoughts, emotions and actions. Cynicism is magnified in a country facing diversity on multiple dimensions:caste, regionalism, language, religion, gender, urban rural divisions, differences in upbringing and variations in quality of education. These differences are often carried inside the organizations and affect their functioning. The cumulative effect is often a disengaged or cynical workforce.

Organizational processes and managerial actions over time shape employees beliefs and trust in the system. Some individuals may be predisposed towards negativity. Conditions for spiraling negativity appear when managers fail to exhibit consistency and explain the rationale of their actions.
Their inability to articulate and present their challenges results in perceptions of injustice attributed to the political environment of the organization. Consequently, organizational members develop a general distrust of every action, believing that their organizations are not just. Such people have an ideal view of how organizations should work that is not grounded in operational and social realities.
At times, organizations, in their hurry to implement changes, end up violating the psychological contract with employees. Roles get expanded and opportunities are assigned based on personal preferences of the leaders rather than on proper skill assessment.
Underdeveloped appraisal and talent management systems result in disproportionate opportunities being given to a select group of people based on similarities of region, language, education, upbringing, religion or caste rather than on merit or criteria of equitable distribution across similarly qualified organizational members.

Managers may not be conscious of their biases. This ends up reinforcing distrust, cynicism and feelings of injustice and organizational politics. Organizational cynicism has to be dealt with at the level of individuals, systems and processes while adhering to the principles of organizational justice.
Leaders need to model behaviors and promote a culture that values openness, participation, engagement and trust. They need to personally address issues that deal with violations of accepted psychological contract.
Any changes required in psychological contracts should be openly and explicitly dealt with through a shared dialogue and fair processes that explain decisions. There should be a concerted action of aligning organizational priorities, individual goals, collective working and building trust of people in the organization and its processes.

11). What is/are the conditions that lead to negative attitude among employees towards their organization.
A. When managers become self-centric
B. When managers fail to explain the rationale of their actions
C. When managers fail to exhibit consistency of their actions
a)   Only A and B
b)   Only B and C
c)   Only A and C
d)   All A, B and C
e)   Only A
12). Organizational cynicism is associated with the study of
A. Constant suspicion and bickering
B. Active and passive resistance towards change
C. Second guessing and rumor mongering
a)   Only A and B
b)   Only B and C
c)   Only A and C
d)   All A, B and C
e)   Only A
13). Organizational leaders have to do several things for the progress of the organization.
Which is not one of them?
a)   They have to counter entrenched negative attitude for their leadership actions.
b)   They have to manage varied expectations of stakeholders.
c)   They are bound to please some non-workers also.
d)   All 1, 2 and 3
e)   Only 1 and 2
14). What is/are the factor(s) that give rise to a disengaged workforce? Answer in the context of the passage.
A. Strong feeling of casteism, regionalism and gender discrimination.
B. Colour, physique, and courtsey and manner
C. Variation in quality of education, difference in upbringing and rural urban feelings
a)   Only A
b)   Only B
c)   Only C
d)   Only A and B
e)   Only A and C
15). Find the statement which is not true in the context of the passage.
a)   Underdeveloped appraisal system gives rise to different feelings for similar organizational members.
b)   Often, organizations are their hurry to implement changes end up violating the psychological contract with employees.
c)   Organizational distrust should be reduced at the level of individuals, systems and processes while adhering to the principles of organizational justice.
d)   Organizational processes and managerial actions over time build employees' beliefs and trust in the system.
e)   Leaders need not personally address issues related to violations of accepted psychological contract.

Answers:
1)c   2)c   3)b   4)b   5)c   6)e   7)c   8)a   9)a   10)d 11)b   12)d   13)e   14)e   15)e

Solution:
1. C) Let the speed of the boat in still water be SB and Speed of the river be SR
Downstream Speed SD = SB + SR
Downstream speed of boat = 25/2.5 = 10kmph
Since the speed of the current is 4kmph, thus the speed of the boat in still water SB = SD - SR = 10 – 4 = 6kmph
2. C) Total Amount = 50000
Amount divided into three parts - x, y, z
x = 8000, T = 1 yr
SI(x) = (8000 × 11/2)/100 = 440
y = 24000 R = 6%
SI(y) = (24000 × 6)/100 = 1440
Total Interest = 3680, Interest on the remaining amount = 3680 – 440 – 1440 = 1800
z = 50000 – 24000 – 8000 = 18000
R = (1800 × 100) /18000 = 10%
(3 – 5):
Total employees = 800 =>total males = 0.475 × 800 = 380
Total Post graduates = 0.53 × 800 = 424
80% employees = in Production department = 640
Number of Post graduates in Production department = 0.55 × 640 = 352
Now, rest employees (800-640 = 160 are equally divided between marketing and accounts. Thus, both has 80-80 employees.
Number of males in Marketing = 0.6 × 80 = 48
Number of males in Accounts = 0.55 × 80 = 44
Post graduates in Accounts = 0.50 × 80 = 40
Post graduates in Marketing = 424 – [352 +40] = 32
And number of males in Production = 380-[48+44] = 288
3. B) Percentage of males in the production department is: [288/640]×100 = 45%
4. B) Difference = 40 – 32= 8
5. C) Males in Accounts department = 288
Total males = 380
Difference = 92
Required percentage = [92/288]×100 = approx. 32%
(6 – 10):
Friend
College
Profession
A
Y
Fashion Designing
B
Y
Acting
C
Y
Architecture
D
Z
Teaching
E
X
Medicines
F
Z
Engineering
G
X
Business
6. E)
7. C)
8. A)
9. A)

10. D)




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">