24 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 79

IBPS Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-79:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the graph carefully and answer the following.


1). What is the total number of motorcycles sold by Company A and Company B together in 2010?
a) 91200
b) 92700
c) 93800
d) 94500
e) 95600

2). What is the ratio of the total number of motorcycles sold by Company B in 2011 to that sold by Company A in 2013?
a) 27 : 23
b) 31 : 29
c) 37 : 33
d) 39 : 34
e) None of these

3). The total no. of motorcycles sold by Company A in 2014 is approximately what per cent of that produced by Company B in that year?
a) 36%
b) 45%
c) 54%
d) 62%
e) None of these

4). What is the average number of motorcycles sold by Company B in the given five years?
a) 39645
b) 41315
c) 42408
d) 43255
e) 44606

5). What is the approximate percentage rise/fall in the sale of Company A from 2011 to 2012?
a) 63.5%
b) 65%
c) 67.8%
d) 69.4%
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Read the following information carefully and answer the following questions given below:
Ten businessmen Mukesh Ambani, Anil Ambani, Anand Mahindra, Sunil Mital, Vijay Mallya, Rahul Bajaj, Dilip Sanghvi, Azim Premji, Lakshmi Mittal and Cyrus Mistry are travelling by ten different airlines to ten different destinations. The Airlines are –Air India, Lufthansa, Virgin Airlines, Birtish Airways, Go Air, Qatar Airways, Cathay Pacific, Thai Airways, Fly Emirates and Air Arabia. The ten destinations are Bangkok, Switzerland, Singapore, Beijing, Kathmandu, Bhutan, Malaysia, Mexico, Canada and Cuba but not necessarily in the same order.
Anil Ambani is travelling to Switzerland.
Vijay Mallya is travelling by Go Air and going to Kathmandu.
The person travelling by Air Arabia is going to Cuba.
Dilip Sanghvi is travelling by Cathay Pacific.
Laskshmi Mittal is travelling to Canada.
Azim Premji is travelling to Mexico.
Rahul Bajaj is travelling to Bhutan by Qatar Airways.
Sunil Mittal is travelling by British Airways to Beijing.
Neither Mukesh Ambani nor Anil Ambani is travelling by Fly Emirates.
Lakshmi Mittal is not travelling by Air India or Lufthansa.
Mukesh Ambani travels neither by Air India nor by Thai Airways.
The person who travels to Singapore is using Virgin Airlines.
Mukesh Ambani is travelling to Bangkok.
Anand Mahindra is travelling by Virgin Airlines and Azim. Premji by Thai Airways.

6). Lakshmi Mittal is travelling by which airline?
a) Thai Airways
b) Go Air
c) Air India
d) Other than given options
e) Virgin Airlines

7). Dilip Sanghvi is travelling to which destination
a) Malaysia
b) Canada
c) Cuba
d) Switzerland
e) Kathmandu

8). Which of the following pairs is correct?
a) Cyrus Mistry-Air Arabia-Kathmandu
b) Azim premji-Thai Airways-Singapore
c) Anand Mahindra-British Airways-Singapore
d) Rahul Bajaj-Qatar Airways-Bhutan
e) DilipSanhvi-Go Air- Malaysia

9). Anil Ambani is travelling by which airline?
a) Air India
b) Lufthansa
c) Thai Airways
d) Fly Emirates
e) Either Air India or Lufthansa

10). Mukesh Ambani is travelling by which airline and to which destination?
a) Qatar Airways-Bhutan
b) British Airways-Beijing
c) Lufthansa-Singapore
d) Lufthansa-Bangok
e) Virgin Airlines-Singapore

ENGLISH
 Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

11). Now a days  a)/ he teaches English  b)/ because the teacher of English c)/ has gone for a month’s leave d)/ No error e)

12). “It is high time a)/ you are starting b)/ this business”, c)/ said Ram to Mahesh. d)/ No error e)

13). I will let you know a)/ as soon as I b)/ will get c)/ any news in this regard. d)/ No error e)

14). When I will a)/ cross fifty, my b)/ wife will cross c)/ forty five. d)/ No error e)

15). The secret of his good health a)/ lies in the fact b)/ that he is getting up early c)/ and goes to bed. d)/ No error e)

Answers:
1)c   2)d   3)b   4)e   5)b   6)d   7)a   8)d   9)a   10)d  11)b  12)b  13)c  14)c  15)c  

Solutions:
1). c) Sale of A = 84000 x 65/100 = 54600
Sale of B = 56000 x 70/100 = 39200
Therefore total sale = 54600 + 39200 = 93800

2). d) B in 2011 = 78000 x 60/100 = 780 x 60
A in 2013 = 68000 x 60/100 = 680 x 60
Therefore Ratio = 780 x 60 : 680 x 60 = 39 : 34

3). b) Sale of A = 70000 x 52/100 = 36400
Total number of motorcycles produced by B = 81000
Therefore required % = 36400/81000 x 100 = 44.938 = 45% (approx.)

4). e) Total no.of motorcycles sold by B = 56000 x 70/100 + 78000 x 60/100 + 80000 x 55/100 + 60000 x 70/100 + 81000 x 63/100 = 39200 + 46800 + 44000 + 42000 + 51030 = 223030
Therefore Average = 223030/5 = 44606

5). b) A in 2011 = 72000 x 58/100 = 41760
A in 2012 = 92000 x 75/100 = 69000
Therefore Required % rise = (69000 – 41760)/41760 x 100 = 27240 x 100/41760 = 65.229 = 65% (approx.)

(6 – 10):

6). d)
7). a)
8).d)
9). a)
10). d)

Directions (Q. 11-15):
11). b) Replace ‘He teaches’ by ‘he is teaching’
12). b) You started is the correct phrase.
13).c) Replace ‘will get’ by ‘get’.
14). c) Replace ‘I will cross’ by ‘I cross’.
15).c) Replace ‘he is getting up’ by ‘he gets up’ a habitual act use present indefinite






 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">