25 Oct 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-80:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following graph carefully to answer the questions below:

1). What is the approximate average number of girls studying in all the Standards together?
a) 1193
b) 1917
c) 1534
d) 2246
e) 2048

2). The number of boys studying in Standard VI is what per cent of the total number of boys studying in all the Standards together ? (rounded off to two digits after decimal)
a) 13.95
b) 16.21
c) 10.45
d) 13.22
e) None of these

3). The number of girls studying in Standard V is what percent of the total number of students studying in all the Standards together? (rounded off to the nearest integer)
a) 21
b) 8
c) 11
d) 19
e) 15

4). What is the respective ratio of the number of boys studying in Standard IV to the number of girls studying in Standard I?
a) 11 : 12
b) 7 : 5
c) 3 : 4
d) 8 : 3
e) None of these

5). What is the respective ratio of the total number of students studying in Standard III to the total number of students studying in Standard IV?
a) 14 : 13
b) 13 : 14
c) 17 : 19
d) 19 : 17
e) None of these

REASONING
Direction (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.
In certain code language ‘government passed strong lokpal’ is written as ‘do mi su ro’, ‘weak lokpal corrupt system’ is written as ‘chi tic do ra’, ‘good system strong country’ is written as ‘tac mi ra zo’, ‘country change corrupt government’ is written as ‘zo po su tic’.

6). What does ‘tac’ stand for ?
a) strong
b) country
c) system
d) good
e) none of these

7). Which of the following is the code for ‘weak country strong’ ?
a) zo mo ki
b) da mo ki
c) zo chi ki
d) zo mi chi
e) none of these

8). What is the code for ‘passed’?
a) su
b) ro
c) me
d) do
e) none of these

9). Which of the following is represented by the code ‘ro tic po’?
a) corrupt system passed
b) government lokpal passed
c) country government weak
d) passed corrupt change
e) none of these

10). Which of the following may be the possible code for ‘Anna passed good lokpal’?
a) tac ra do ja
b) chi di su ja
c) ja do tac ro
d) doja tic ro
e) none of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the given sentences in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below them.
A.  A case in point is the programme involving the Sardar Sarovar Dam, which would displace about 200000 people.
B.  Critics decry the fact that a major development institution appears to absorb more capital than it distributes to borrowers.
C.  For all its faults, critics, however concede that the bank remains a relatively efficient instrument for distribution of development-aid money.
D.  One of the key complaints focuses on this non-profit bank’s recent “profitability”.
E.  Although the lives of millions of people around the globe have been improved by the bank’s activities, it is now under fire.
F.  The bank is also being blamed for large-scale involuntary resettlement to make way for dams and other construction projects.

11).Which sentence should come FIRST in the paragraph?
a)    B
b)    C
c)    D
d)    E
e)    F

12). Which sentence should come SECOND in the paragraph?
a)    A
b)    C
c)    D
d)    E
e)    F

13). Which sentence should come THIRD in the paragraph?
a)    A
b)    B
c)    D
d)    E
e)    F

14). Which sentence should come FOURTH in the paragraph?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    E
e)    F

15). Which sentence should come SIXTH (Last) in the paragraph?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    E

Answers:
1)b   2)a   3)c   4)e   5)d   6)d   7)d   8)b   9)d   10)c  11)d  12)c  13)b  14)e  15)c

Solution:
1). b) Average number of girls studying in all the standards together = [(15 + 10 + 25 + 22.5 + 25 + 17.5)/6] × 100 = 11500/6 = 1916.66 = 1917 (approx.)

2). a) Total number of boys studying in all the standards together = (12.5 + 15 + 22.5 + 20 + 22.5 + 15) × 100 = 10750
Number of boys studying in class VI = 15 × 100 = 1500
Required percentage = 1500/10750 × 100 = 13.95

3). c) Total number of students studying in all the standards together = 11500 + 10750 = 22250
Number of girls studying in class V = 25 × 100 = 2500
Required percentage = 2500/22250 × 100 = 11.24 = 11 (approx.)

4). e) Number of boys studying in class IV = 20 × 100 = 2000
Number of girls studying in class I 15 × 100 = 1500
Required ratio = 2000 : 1500 = 4 : 3

5). d) Total number of students studying in class III = (22.5 + 25) × 100 = 4750
Total number of students studying in class IV = (20 + 22.5) × 100 = 4250
Required percentage = 4750 : 4250 = 19 : 17

(6 – 10):
Government passed strong lokpal – do mi suro .. (1)
Weak lokpal corrupt system – chi tic do ra .. (2)
Good system strong country – tac mi razo .. (3)
Country change corrupt Government- zoposutic .. (4)
From eq. (1) & (4) Government – Su………………..5
From eq. (1) & (3) Strong – mi…………………6
From eq. (1) passed – ro
from eq. (2) and (3) system – ra
from eq. (2) and (4) corrupt – tic
from eq. (2) weak – chi
from eq. (3) and (4) country – zo
from eq. (3) Good – tac
From eq. (4) change – po
6). d)
7). d)
8). b)
9). d)

10). c)





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">