25 Oct 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-23:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): What should come in the place of question mark (?) in the following questions?

1). 7^3 * √7 * 3√7 * ÷ 7 ÷ 3√(√7) = (7)^?
a)    5/6
b)    5/3
c)    7/6
d)    8/3
e)    7/3

2). 8/15 of 3/17 of 12/13 of 15470 = ?
a)    1242
b)    1344
c)    1464
d)    1504
e)    1624

3). 136% of 105 – 84% of 165 = ?
a)    4.2
b)    5.7
c)    6.4
d)    7.8
e)    8.6

4). 22.222 + 2220.2 + 202.20 + 0.0202 – 2.0022 = ?
a)    2244.24
b)    2442.64
c)    2424.44
d)    2444.64
e)    2224.84


5). 1275.42 + 8624.6 – 894.54 – 24.71 = ?
a)    8620.27
b)    8738.57
c)    8890.93
d)    8980.77
e)    9012.17

Directions (Q. 6-10):  Refer to the table and answer the given questions.
Total Number of People = 12000
Professions
%of People
% of Females
% of Males
Accounting
12
45
-
Architect
-
-
50
Singer
11
35
-
Scientist
-
-
75
Dentist
22
25
-
Writer
14
-
80

6). If the total % of people in Architect Profession is 16%. Then the total number of people in Scientist Profession is approximately what percent of the total number of people in Singer Profession?
a)    227 %
b)    193 %
c)    168 %
d)    79 %
e)    44 %

7). If the difference between the % of people in Scientist and Architect is 9%. What is the difference between the total number of males and the total number of females from all the professions together?
a)    1720
b)    1684
c)    1368
d)    1316
e)    None of the Above

8). What is the ratio of the number of males in Dentist profession to the number of females in Writer profession
a)    17:7
b)    28:55
c)    7:11
d)    165:112
e)    165:28

9). If the difference between the % of Accounting and Scientist is 13% then What is the ratio of the total males in Accounting and Scientist profession to that of females in the same professions?
a)    161:250
b)    195:256
c)    570:253
d)    507:233
e)    13:19

10). If the total % of people in Scientist Profession is 25%. Then the females in Architect Profession are approximately what percent of the females in Writer Profession?
a)    276
b)    256
c)    286
d)    246
e)    None of the Above

Answers:                    
1).d)  2).b)  3).a)  4).b)  5).d)  6).a)  7).c)  8).e)  9).d) 10). c)

Solutions:
6). Scientist = 100 – Others = 100 – 75 = 25%
Required Percentage = (25/11)*100 = 227%
Answer: a)

7). % of People in Architect = x ; % of People in Scientist = y
x + y = 100% -59% = 41%
x + y = 41
y – x = 9 => y = 25 ; x = 16
Total number of Males = 12000*(12*55 + 16*50 + 11*65 + 25*25 + 22*75 + 14*80) / 100 * 100 = 6684
Total number of Females = 12000 – 6684 = 5316
Difference = 6684 – 5316 = 1368
Answer: c)

8). Ratio = 22*75/ 14*20 = 165:28
Answer: e)

9). [12*55 + 25*75]/[12*45 + 25*25] 507 : 233
Answer: d)

10). [12000*16*50/12000*14*20]*100 = 286
Answer:  c)






 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">