26 Oct 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-24:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): In the following questions three equations numbered I, II and III are given. You have to solve all the equations either together or separately, or two together and one separately, or by any other method and—

Give answer
a)    X<Y=Z
b)    X≤Y<Z
c)    X<Y>Z
d)    X=Y>Z
e)    X=Y=Z or if none of the above relationship is established.

1). I. 8X – 245=3X – 41
        II. 17Y= (14)2+√225 +(17)2 +3Y

2). I. 18X – 1445= - 13X -140
        II. 21Y = (21)2 + √961+ (26)2+4Y

3). I. 118X – 1145 =  - 15X – 141
        II. 121Y = (23)2 + √1156 + (16)2+5Y

4). I. 216X – 1020 = -11X – 131
        II. 211Y = (43)2 + √1089 + (13)2+13Y

5). I. 315X – 2010 = - 23X -231
        II.299Y = (53)2+√1296+ (19)2+11Y

Direction (Q.6-10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?
6). 28, 42, 84, 210, 630, ?
a)    2675           
b)    2515             
c)    2445                
d)    2375              
e)    2205

7). 13, 15, 22, 50, 113, ?
a)    239                  
b)    272                
c)    287                  
d)    296             
e)    306

8). 8, 17, 38, 85, 186, ?
a)    318             
b)    354            
c)    397                  
d)    408             
e)    427

9). 5042, 5187, 5334, 5483, 5634, ?
a)    5716             
b)    5748               
c)    5787               
d)    5793              
e)    None of these

10). 3, 9, 17, 27, 39, 53, ?
a)    64               
b)    69               
c)    74              
d)    78           
e)    81

Answers:                    

1).a)  2).c)  3).a)  4).c)  5).c)  6).e)  7).a)  8).c)  9).c) 10). b)

Solutions:
1).  I. 8X – 245=3X – 41
 II. 17Y= (14)2+√225 +(17)2 +3Y
 Sol: I. 8X – 245=3X – 41
 Or, 5X = 204
 Or, X = 40.8
 II. 17Y= (14)2+√225 +(17)2 +3Y
 Or,  14Y = 500
Or, Y = 35.7
 Answer: a)

2).  I. 18X – 1445= - 13X -140
II. 21Y = (21)2 + √961+ (26)2+4Y
Sol: I. 18X – 1445= - 13X -140
Or, 31X = 1305
Or, X = 42.1
II. 21Y = (21)2 + √961+ (26)2+4Y
Or, 17Y = 1131
Or, Y=66.53
Answer: c)

3).  I. 118X – 1145 =  - 15X – 141
II. 121Y = (23)2 + √1156 + (16)2+5Y
Sol: ) I. 118X – 1145 =  - 15X – 141
Or, 133X = 1004
Or, X = 7.55
II. 121Y = (23)2 + √1156 + (16)2+5Y
Or, 116Y= 819
 Or, Y=7.1
Answer: a)

4). I. 216X – 1020 = -11X – 131
II. 211Y = (43)2 + √1089 + (13)2+13Y
Sol: I. 216X – 1020 = -11X – 131
Or, 227X= 889
Or, X= 3.92
II. 211Y = (43)2 + √1089 + (13)2+13Y
Or, 198Y= 2051
Or, Y =10.36
Answer: c)

5).  I. 315X – 2010 = - 23X -231
II.299Y = (53)2+√1296+ (19)2+11Y
Sol: I. 315X – 2010 = - 23X -231
Or, 338X= 1779
Or, X=5.3
II.299Y = (53)2+√1296+ (19)2+11Y
Or, 288Y= 3206
Or, Y= 11.13
Answer: c)

6). Series is × 1.5, ×2, ×2.5, ×3, ×3.5
 Answer: e)

7). Series is + 13 +1, +23 -1, +33 +1, 43 -1
Answer: a)

8). Series is ×2+12 , ×2+22 , ×2+32 , ×2+42
Answer: c)

9). Series is (71)2 +1, (72)2 +3, (73)2 +5
 Answer: c)

10). Series is 1× 2 + 1, 2 × 3 + 3, 3 × 4 + 5, 4 × 5 + 7, 5 × 6 + 9
Answer: b)





 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">