28 Oct 2016

IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS RRB/Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-25:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): Find the missing number in the following number series:

1). 280 600  ?  2504 5036
a)    1364
b)    1236
c)    1362
d)    1361
e)    None of these

2). 18 119 708 ? 14136 42405
a)    3434
b)    3535
c)    3636
d)    3737
e)    None of these

3). 5 7.5 11.25 17.5  ?  50
a)    28.75
b)    26.50
c)    27.50
d)    28.25
e)    None of these

4). 264 262 271 243 ?
a)    302
b)    304
c)    306
d)    308
e)    None of these

5). 1.5 2.5 7 24 100 ?
a)    500
b)    504
c)    505
d)    503
e)    None of these

6).  The average temperature of Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday was 38∘ and that of Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 40∘. If the temperature on Monday was 30∘, the temperature of Friday was :
a)    40∘
b)    39∘
c)    38∘
d)    30∘
e)    42∘

7).  The average of weight of three men A,B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg.more than that of D, replaces A, then the average weight of B,C,D and E becomes 79 kg. The weight of A is :
a)    70 kg
b)    72 kg
c)    75 kg
d)    80 kg
e)    78 kg

8). The average age of 30 students in a class is 12 years. The average age of a group of 5 of the students is 10 years and that of another group of 5 of them is 14 years. The average of the remaining students is :
a)    8  years
b)    10 years
c)    12 years
d)    14 years
e)    15 years

9). A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is :
a)    72 metres
b)    54 metres
c)    55 metres
d)    45 metres
e)    50 meters

10).  A train travelling at 36 kmph completely crosses another train having half its length and travelling in the opposite direction at 54 kmph, in 12 seconds. If it also passes a railway platform in 112 minutes, the length of the platform is :
a)    560 metres
b)    620 metres
c)    700 meres
d)    750 metres
e)    720 meters

Answers:                    
1).b)  2).b)  3).a)  4).d)  5).c)  6).c)  7).c)  8).c)  9).e) 10). c)

Solution:
1). 118 – 35 = 83
280 – 118 = 162
=>162 – 83 = 79
280 – 118 = 162
600 – 280 = 320
=>320 – 162 = 158
Answer: b)

2). 18*7 -7 = 119
119*6 -6 = 708
708*5 -5 = 3535
Answer: b)

3). 7.5 – 5 = 2.5
11.25 – 7.5 = 3.75
=> 3.75 – 2.5 = 1.25
11.25 – 7.5 = 3.75
17.5 – 11.25 = 6.25
=> 6.25 – 3.75 = 2.5
Answer: a)

4). 264 – 1³ + 1 = 262
262 + 2³ + 1 = 271
271 – 3³ + 1 = 243
Answer: d)

5). 1.5 * 1 + 1 = 2.5
2.5 * 2 + 2 = 7
7 * 3 + 3 = 24
Answer: c)

6).
M+T+W+Th=(4×38)=152
Monday temparature is 30. So T+W+Th=(152-30)=122
T+W+Th+F=(4×40)=160
F = (160-122)= 38∘
Answer: c)

7).
A+B+C = 3×84=252
A+B+C+D= (4×80)=320
D = (320-252)=68 and E = (68+3)=71
Now, B+C+D+E = (4×79)=316
B+C+D=(316-71)=245 kg
So, A = (320-245)=75 kg
Answer: c)

8).
Let it be x . Then :
5×10+5×14+20×x=30×12
20x=360-120 or 20x=240 or x = 12
Answer: c)

9).
Answer: e)

10).
Answer: c)





 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">