26 Oct 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 81

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-81:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). The mean of six positive integers is 15. The median is 18, and the only mode of the integers is less than 18. The maximum possible value of the largest of the six integers is
a) 26
b) 28
c) 30
d) 32
e) 34

2). In an exam Ritz scored 52 percent marks, Sunil scored 64 percent marks and Ravi scored 74 percent of marks. The maximum marks of the exam are 750. What are the average marks scored by all the three boys together?
a) 475
b) 485
c) 450
d) 490
e) 495

3). Krishan has some hens and some cows. If the total number of animal heads are 59 and the total number of feet are 190, how many cows does Krishan have?
a) 36
b) 32
c) 23
d) Can’t be determined
e) None of these

4). The ages of Shauna and Imam are in the ratio of 7 : 3 respectively. After 9 years ratio of their ages will be 4 : 3. What is age of Imam?         
a) 7 years
b) 5 years
c) 3 years
d) 12 years
e) None of these

5). A truck covers a distance of 640 kms in 10hrs. A car covers the same distance in 8 hrs. What is respective ratio between the speed of the truck and the car?
a) 3 : 4
b) 1 : 2
c) 5 : 6
d) 6 : 7
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the information given below and answer the questions followed:
Seven members of a family V, W, X, Y, T, R & Z are travelling to seven destinations Chennai, Delhi, Hyderabad, Bangalore, Jaipur, Pune, and Bhopal not necessarily  in the same order. Each one of them has a different profession Doctor, Engineer, Consultant, Banker, Professor, Businessman in and Sportsman not necessarily in the same order. W is a Banker and he travels to Delhi. Z is a sportsman and he does not travel to Jaipur or Chennai. T is not a Doctor or Professor and travels to Hyderabad. Consultant does not travel to Hyderabad or Bangalore. Businessman travels to pune. R travels to Bangalore. X, the Doctor travels to Chennai. Y is not a businessman.

6). Who travels to Pune?
a) V
b) Y
c) R
d) Z
e) None of these

7). Who is the Professor?
a) V
b) Y
c) X
d) X
e) None of these

8). Which of the following combinations of professions – person – place is correct?
a) Consultant – Y – Jaipur
b) Consultant – X – Jaipur
c) Businessman – Y – Pune
d) Businessman – W – Pune
e) None of these

9). Who travels to Bhopal?
a) X
b) Y
c) V
d) Z
e) None of these

10). What is the profession of T?
a) Businessman
b) Consultant
c) Engineer
d) Can’t be determined
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

11). Liberalization has removed all the legal ______ and _______ flood gates to multinational companies.
a)     hurdles, awarded
b)     barriers, opened
c)     obstacles, guarded
d)     manipulation, closed
e)     battles, threw

12). The ______ on some of the towns has created _______ among the residents of the other parts of the country.
a)     attack, ambition
b)     raid, awareness
c)     bombardment, panic
d)     spell, satisfaction
e)     shower, dampness

13). _______ to the popular belief that every astrologer nurtures blind faith in fate, our astrologer believes in ________
a)     contrary, action
b)     according, thoughts
c)     bowing, present
d)     proving, forecasting
e)     pointing, devotion

14). His _______ has yielded him the ________ fruit.
a)    fate, undesirable
b)    efforts, unwanted
c)    action, viable
d)    perseverance, desired
e)    emphasis, expected

15). His _______ contribution to the tsunami relief fund was ______ by his staff members.
a)     meager, admired
b)     spontaneous, nullified
c)     negligible, sanctioned
d)     noteworthy, improved
e)     generous, appreciated

Answers:
1)d   2)a   3)a   4)c   5)e   6)a   7)e   8)a   9)d   10)c  11)b  12)c  13)a  14)d  15)e

Solutions:
1). d) As the sum of all six integers is 90 and the median is 18. Therefore, assume the first two numbers to be 1 and the next two to be 17 and 19 (as median is 18). Now the sum of remaining two integers is 52, out of which the largest possible value of number can be 32 (the fifth number can be 20 in that case). Thus, the six numbers can be 1, 1, 17, 19, 20, 32 and the maximum value for the largest number can be 32.

2). a) Ritz scored = 52%, Sunil scored = 64% , Ravi scored = 74 % ,
Average of the three is = (52+64+74)/3 = 63.33%.
Thus, average marks of 3 boys = 63.33% of 750 = 475

3). a) Suppose he has x cows and y hens.
So x + y = 59 and 4x + 2y = 190.
Solving these two equations, we get x = 36.

4). c) Let's assume the present ages of Shauna and Imam are 7x and 3x respectively.
Thus, according to given condition,
(7x + 9)/(3x + 9) = 4/3 à x = 1
So age of Imam is 3 years.

5). e) Total distance = 640kms
Total time by truck = 10 hrs
Speed of truck = 640/10 = 64 kmph
Total time taken by car = 8 hrs
Speed of car = 640/8 = 80 kmph
Ratio of speed of truck : Speed of car = 64 : 80 = 4 : 5

Directions (Q. 6 – 10):
Person
Profession
Place
V
Businessman
Pune
W
Banker
Delhi
X
Doctor
Chennai
Y
Consultant
Jaipur
T
Engineer
Hyderabad
R
Professor
Bangalore
Z
Sportsman
Bhopal
6). a)
7). e)
8). a)
9). d)
10). c)





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">