28 Oct 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 83

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-83:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following graph and answer the questions that are given below:
Income of Railways from Passengers and Goods carriages

Total expenditure of Railways on both (Passengers and Goods carriage)
(Profit = income – expenditure)


1). In which of the following years the percentage increase/decrease in the total income of Railways is the maximum over its previous year?
a) 2010-11
b) 2007-08
c) 2008-09
d) 2009-10
e) None of these

2). In which of the following years the profit of Railways is the maximum?
a) 2006-07
b) 2007-08
c) 2008-09
d)2009-10
e) None of these

3). In how many years the income from Passengers carriage is less than the average income from the same for all the given years?
a) Two
b) One
c) Three
d) Four
e) None of these

4). What is the approximate per cent income from Goods carriage in 2007-08 with respect to the total income from Passengers carriage for all the given years?
a) 44%
b) 40%
c) 41%
d) 42%
e) None of these

5). What is the ratio of the total income in the year 2008-09 to that in the year 2009-10?
a) 45 : 65
b) 95 : 110
c) 195 : 209
d) 205 : 249
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are five persons A, B, C, D and E, who live in a five-storey building. The lowermost floor is numbered one and the topmost floor is numbered five. Each manager likes different colours viz Red, Blue, Green, Yellow and White but not necessarily in the same order. Each person plays different sport viz Cricket, Badminton, Table Tennis, Tennis, Volley Ball.
A plays tennis and lives on the lowermost floor. The person who lives on the topmost floor does not like White or Blue. D plays Volley Ball and likes White. The one who likes Blue does not live below the person who likes Red. The one who plays Badminton likes Green and lives on an even-numbered floor. E lives on an odd-numbered floor and likes Yellow. C plays Cricket and lives just above the person who likes Green.

6). Who among the following likes Green?
a) B
b) C
c) D
d) E
e) None of these

7). Which of the following combinations is true?
a) C – Cricket – Red
b) E – Table Tennis – Yellow
c) B – Volley Ball – Green
d) A – Tennis – Blue
e) None of these

8). Who among the following plays in Table Tennis?
a) The one who likes Green
b) The one who lives on the third floor
c) The one who likes Yellow
d) The one who likes White
e) None of these

9). The one who plays Volley Ball lives on which of the following floors?
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Can’t be determined
e) None of these

10). Which of the following statements is/are true?
a) C lives on the topmost floor
b) B plays Badminton
c) The one who plays Tennis likes Blue
d) The one who likes White lives on the second floor
e) None of these

ENGLISH
Directions: (11-15): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers a), b), c), d) and e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

11). As a ________ of medicine Ayurveda has witnessed ________ growth in the last two decades.
a)     system, phenomenal
b)     genre, thumping
c)     branch, increasing
d)     alternative, sufficient
e)     counterpart, sharp

12). In mature democracies, ________ of national importance are ________ without a trace of politics.
a)     policies, enacted
b)     concern, subjected
c)     issues, drawn
d)     cases, looked
e)     matters, debated

13). If a government loses its ________ in the legislature, it should ________ gracefully and allow the opposition to form a new government.
a)     confidence, admit
b)     majority, quit
c)     grip, react
d)     command, manage
e)     monopoly, compromise

14). With fixed tenures, governments defeated on the ________ of the legislature would not be able to force ________ elections on the people.
a)     front, biased
b)     ground, indirect
c)     house, unfair
d)     floor, premature
e)     table, undue

15). This move is likely to bring some ________ of order in higher education and will go a long way in ________ equal opportunities for all.
a)    change, cementing
b)    merit, serving
c)    relief, establishing
d)    semblance, ensuring
e)    unity, discussing

Answers:
1)b   2)c   3)c   4)a   5)c   6)a   7)b   8)c   9)c   10)b  11)a    12)e    13)b    14)d    15)d  

Solutions:
1). b) Total income = Passenger + Goods carriage)
2006-07 => 62800 + 25800 = 88600
2007-08 => 30500 + 68600 = 99100
2008-09 => 28800 + 68700 = 97500
2009-10 => 35500 + 69000 = 104500
2010-11 => 36100 + 80000 = 116100
Percentage increase in 2007-08 = (99100 – 88600)/88600 x 100 = 11.85%

2). c) Profit = income – expenditure
Now, Profit in 2006-07 = 88600 – 86000 = Rs.2600
Profit in 2007-08 = 99100 – 87500 = Rs.11600
Profit in 2008-09 = 97500 – 78500 = Rs.19000
Thus, the year 2008-09 has maximum profit.

3). c) Average income from Passengers in all years = 156700/5 = 31340
Hence, the income from Passengers carriage is less than the average income in three years 2006-07, 2007-08 and 2008-09.

4). a) Percentage = 68600/156700 x 100 = 43.77 = 44 (approx.)

5). c) Ratio of total income = 97500/104500 = 195/209 = 195 : 209

(6 – 10):
Floor
Person
Company
Pet
5
E
Table Tennis
Yellow
4
D
Volley Ball
White
3
C
Cricket
Blue
2
B
Badminton
Green
1
A
Tennis
Red
6). a)
7). b)
8). c)
9). c)
10). b)





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">