30 Oct 2016

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 84

IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test - 80
IBPS RRB/Clerk Exam 2016 – Section wise Full Test-84:
Dear Readers, IBPS RRB/Clerk Exam 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

1). The salary of B is 687.5% of the salary of A, and the salary of C is 243.75% of the salary of A. The sum of the salaries of A and C is 50% of the salary of B. If the total salary of B and C is Rs.29800 what isthe salary of B?
a)   Rs.3200
b)   Rs.7800
c)   Rs.22000
d)   Data inadequate
e)   None of these

2). A person invested an amount of Rs. 40000 at the simple rate of 5% interest pa and another amount at the simple rate of 10% interest pa. The total interest earned at the end of one year is equal to 6% pa.What is the total amount invested?
a)   Rs.45000
b)   Rs.50000
c)   Rs.60000
d)   Rs.65000
e)   None of these

3). 8 men can complete a piece of work in 30 days and 11 women can complete the same piece of work in 45 days. If 8 men and 11 women work together, in how many days will the work be completed?
a)   12 days
b)   15 days
c)   18 days
d)   20 days
e)   24 days

4). The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 27. If the digit at ten’s place is 60% more than the digit at unit’s place, what is the original number?
a)   85
b)   58
c)   75
d)   57
e)   None of these

5). The present age of B is 180% of the present age of A. Twenty years ago the ratio of the age of A to that of B was 1 : 5. What is the difference between the present ages of A and B?
a)   10 years
b)   15 years
c)   20 years
d)   25 years
e)   30 years

Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions given below:
9 people A, B, C, D, E, F, G, H and J stay in a building, not necessarily in the same order. The building has 9 floors and only one person stays on one floor. All of them own one car each, and each car is of a different colour, i.e. blue, grey, white, black, yellow, green, red, orange and pink not necessarily in the same order. The ground floor is numbered 1, the floor above it, number 2 and so on and the top most floor is numbered 9.
H owns a black coloured car and stays on an even numbered floor. A stays on any even numbered floor below the floor on which H stays. The one who owns an orange coloured car stays on the fourth floor. E stays on the second floor and owns the white coloured car. The one who owns a pink coloured car stays on the third floor. A does not own a green coloured car. There are two floors between the floors on which the people owning the red and the black coloured cars stay. C owns a grey coloured car. There are three floors between the floors on which C and G stay. D stays on a floor immediately above J’s floor. There is one floor between the floors on which F and G stay. F does not own the pink coloured car.The one who owns the blue car stays on the top-most floor. F does not stay on the ground floor.

6). Who is staying on the floor no. 7?
a)   A                    
b)   B                 
c)   D                  
d)   E                      
e)   F

7). How many persons are staying between D and H?
a)   Three           
b)   Four            
c)   Two            
d)   One    
e)   None of these

8). Who is staying on the second floor?
a)   D                  
b)   F                  
c)   E                  
d)   A  
e)   B or C

9). Who is staying on the ninth floor?
a)   G                 
b)   B                  
c)   A                   
d)   C                       
e)   D

10). How many persons are staying between A and C?
a)   Three         
b)   Four            
c)   Two              
d)   One                   
e)   None of these

Direction (11 – 15) : In each of the following questions four words given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination:

11). A) Burnish B) Promulgation C) Looming D) Tarnish
a)   D – B
b)   A – D
c)   B – C
d)   A – B
e)   C – A

12). A) Glaze B) Insignificant C) Irk D) Grandiose
a)   D – B
b)   B – C
c)   A – B
d)   C – D
e)   D – A

13). A) Revelation B) Inadequacy C) Pittance D) Cascade
a)   C – A
b)   A – B
c)   D – A
d)   D – B
e)   B – C

14). A) Hegemony B) Drooping C) Leadership D) Erstwhile
a)   D – A
b)   B – C
c)   A – C
d)   A – B
e)   B – D

15). A) Combative B) Contentious C) Strangle D) Veer
a)   C – A
b)   D – B
c)   B – C
d)   A – B
e)   D – A

Answers:
1)c   2)b   3)c   4)a   5)c   6)e   7)a   8)c   9)b   10)b

11). b); Opposite
12). a); Opposite
13). e); Same
14). c); Same
15). d); Same  

Solutions:
1. C) Let the salary of A be x
Therefore Salary of B = 687.5 × x/100 = 6.875x
And salary of C= 243.75 × x/100 = 2.4375x
Since (6.875 + 2.3475)x = 29800 => x = 29800/9.3125 = 3200
Therefore Salary of B is 6.875 × 3200 = 22000

2. B) Let the second amount deposited be x.
Therefore 40000 × 5/100 + (x × 10)/100 = (40000 + x) × 6/100 => 2000 + x/10 = 2400 + 3x/50 => x/10 – 3x/50 = 400 => 2x/50 = 400 => x = 10000
Therefore, total = 40000 + 10000 = 50000

3. C) 8 men’s 1 day’s work = 1/30
11 women’s 1 day’s work = 1/45
Therefore (8 men + 11 women)’s 1 day work = 1/30 + 1/45 = 5/90 = 1/18
Therefore, (8 men + 11 women)’s can complete the work in 18 days

4. A) Let the number be 10x + y
=> 10x + y – 10y – x = 27 => x – y = 3 ---------> (1)
X = y + (y × 60)/100 => x = 8y/5
5x – 8y -------> (2)
Equ (1) × 5 – equ (2) => 3y = 15 => y = 5
Therefore x = 8 and the number = 85

5. C) Let the present age of A be x and that of B be y.
=> y = 180x/100 = 9x/5 => 9x = 5y ------> (i)
(x – 20)/(y – 20) = 1/5 => 5x – 100 = y – 20
From equ (i) and (ii) x = 25, y = 45
Therefore Difference = 45 – 25 = 20

 
(6 – 10):
6. E)
7. A)
8. C)
9. B)
10. B) 




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">