28 Oct 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-52:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Which of the following sector makes maximum contribution to the National Income of India?
a)   Agriculture
b)   Service
c)   Industry
d)   Agriculture and Industry both jointy
e)   None of these


2). The Agency which regulates the Mutual funds in India?
a)   PFRDA
b)   RBI
c)   IDBI
d)   SEBI
e)   None of these


3). Which of the following is a public sector bank?
a)   Andhra Bank
b)   Federal Bank
c)   ICICI Bank
d)   HDFC
e)   None of these


4). Normally banks accept fixed Deposits for a maximum period of:
a)   5 years
b)   7 years
c)   10 years
d)   20 years
e)   None of these


5). Yuan is the currency of which country?
a)   Pakistan
b)   China
c)   Japan
d)   France
e)   None of these


6). What is mortgage?
a)   A security creates on immovable property for a deposit received by a bank
b)   A security creates on movable property for a deposit received by a bank
c)   A security creates on movable property for a loan given by a bank
d)   A security creates on immovable property for a loan given by a bank
e)   None of these


7). Which of the following terms is used in the field of finance and Banking?
a)   Adjustable credit
b)   Absolute Zero
c)   Guage pressure
d)   Single bond
e)   None of these


8). Which of the following is known as Plastic money?
a)   Demand draft
b)   Credit card
c)   Debit card
d)   Both B and C
e)   None of these


9). Mixed Economy means?
a)   Co-existence of public and private sectors
b)   Co-existence of rich and poor
c)   Co-existence of small and large industries
d)   Co-existence of Wholesale and retail markets
e)   None of these


10). Which of the following set up core banking infrastructure for rural banks?
a)   RBI
b)   NABARD
c)   IDBI
d)   NHB
e)   SEBI


Answers:
1).b)   2).d)  3).a)  4).c)  5).b)  6).d)  7).a)  8).d)  9).a)  10).b)



 For Useful Financial Awareness Material - Click Here 



 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">