30 Oct 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-54:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Multilated Notes are?

a)   Notes which are in pieces and/or of which the essential portions are missing
b)   Any bank note, which is wholly or partially, obliterated, shrunk
c)   Notes which are washed, altered or Indecipherable
d)   Notes which are wholly or partially, obliterated, shrunk, washed, altered or indecipherable
e)   None of these


2). Minimum limit for sending money to Nepal through NEFT (National Electronic fund Transfer) in a single day?
a)   10000
b)   50000
c)   25000
d)   100000
e)   200000


3). Notice Money is a money lend for a period of ?
a)   Between 2 and 14 days
b)   Exceeding 14 days    
c)   1 day
d)   2 days
e)   4 days


4). Which is incorrect about NBFC (Non-Banking Financial Company) ?
a)   The deposits with NBFCs are not insured
b)   deposit insurance facility of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporati n is not available to depositors of NBFCs, unlike in case of banks
c)   NBFCs do not form part of the payment and settlement system and cannot issue cheques drawn on itself
d)   NBFCs cannot offer interest rates higher than the ceiling rate prescribed by RBI from time to time. The present ceiling is 12.5 per cent per annum
e)   None of these


5). INDIAs Central Bank" is slogan of:"
a)   Reserve Bank of India
b)   State Bank of India
c)   IDBI
d)   SEBI
e)   None of these


6). Upper Limit on Kisan Vikas Patra is:
a)   1000000
b)   500000
c)   No upper limit
d)   200000
e)   None of these


7). Mutual Fund Market regulated by:
a)   Reserve Bank of India
b)   Securities and Exchange Board of India
c)   Unit Trust of India
d)   IRDA
e)   None of these


8). FCCB stands for:
a)   Foreign Currency Convertible Bond
b)   Finance and Currency Controller Board
c)   Foreign Collection for Cash Board
d)   Foreign Currency Convertible Board
e)   None of these


9). CPI refers to:
a)   Cost Price Index
b)   Consumer Price Index
c)   Current Price Index
d)   Consumer Price interface
e)   None of these


10). Imperial Bank of India" is the former name of which of the following bank:"
a)   SBI
b)   IndusInd Bank
c)   RBI
d)   ICICI
e)   None of these


Answer:
1).a)  2).b)  3).a)  4).a)  5).a)  6).c)  7).b)  8).a)  9).b)  10).a)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">