31 Oct 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-55:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).  Which of the following fall under the qualitative method of credit control adopted by RBI?
a)    Selective credit control
b)    Moral suasion
c)    Credit authorization scheme 
d)    All of the above 
e)    None of the above


2). Which of the following is an account at a bank or credit union that earns interest over a specified amount of time?
a)    Interest Bearing Account
b)    Regular Checking Account
c)    De-materialized Account
d)    Savings Bank Account
e)    None of these


3).  Bank rate means
a)    The rate of interest charged by the bank on advances 
b)    The rate of interest paid by banks on the deposits
c)    The standard rate at which the RBI is prepared to buy or to rediscount eligible bills of exchange or other commercial papers of commercial banks  
d)    None of the above    
e)    All of the above


4). _______ term refers an account that cannot be converted and repatriated into foreign currency.
a)    Non-Resident Ordinary Rupee or NRO Account
b)    Non-Resident Rupee or NRE Account
c)    FCNR Account
d)    Retail Account
e)    None of these


5). What does the term Open Market Operations refer to?
a)    Selling of equities in the open market
b)    Selling of commodities in the open market
c)    Buying and selling of government securities in the open market
d)    Buying and selling of products in the wholesale market
e)    None of these


6). _________ account is opened by the investor while registering with an investment broker.
a)    Fixed Deposit Account
b)    Savings Bank Account
c)    Recurring Account
d)    De-materialized Account
e)    None of these


7).  ______is the percentage of total deposits of a bank which it has to keep with itself in the form of liquid assets.
a)    Statutory Liquidity Ratio (SLR)   
b)    Cash Reserve Ratio (CRR)
c)    Statutory Reserve Ratio           
d)    Cash Ratio
e)    None of these


8). __________ is a deposit of money that has a fixed time and pays higher interest than a SB Account.
a)    Fixed Deposit Account
b)    Savings Bank Account
c)    Recurring Account
d)    Current Account
e)    None of these


9).  Cash reserve ratio is maintained in the form of
a)    Government securities 
b)    (b)Balance with RBI 
c)    Balance with state bank of India
d)    All of the above
e)    None of the above


10). Which of the following is a transactional deposit account held at a financial institution that allows for withdrawals and deposits?
a)    Deposit Accounts
b)    Checking Accounts
c)    Capital Market Accounts
d)    Business Accounts
e)    None of these



Answer:
1).d)  2).a)  3).c)  4).a)  5).c)  6).d)  7).a)  8).a)  9).b)  10).b)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 


 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">