1 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-29:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.



1). When a cheque is drawn on a bank, the bank is called the _______?
a)    Payee
b)    Drawee
c)    Drawer
d)    Endorsee
e)    None of the above


2). Which of the following appears in the balance sheet of a company?
a)    Subscribed Capital
b)    Authorized Capital
c)    Partner’s Capital
d)    Paid up Capital
e)    None of these


3). Cash Reserve Ratio (CRR) is to be maintained on Net Demand and Time Liabilities (NDTL). SLR is thus required to be maintained on ________?
a)    Total Demand and Time Liabilities
b)    Net Demand and Time Liabilities
c)    Total Demand and Time Assets
d)    Net Demand and Time Asset
e)    None of the above


4). What do you mean by ‘Money Laundering’?
a)    Washing the currency notes in a good laundery
b)    Converting money obtained through illegal sources in to legal money
c)    Keeping the money in currency chests
d)    Sending excess cash to other branch
e)    None of these


5). Which of the following instruments is not a Negotiable Instrument, as per NI Act, 1881?
a)    Bills of Exchange
b)    Letter of credit
c)    Bank Draft
d)    Promissory Notes 
e)    Cheque


6). What does M stand for In CAMELS?
a)    Maintenance
b)    Management
c)    Misappropriation
d)    Money
e)    None of these


7).  CASA is basically the combination of Current account and saving account deposits with a Bank. Why do the Banks put greater emphasis on mobilizing a high CASA ratio?
a)    In order to fulfill RBI stipulation for it
b)    It helps reduction in average cost of funds
c)    These are stable deposits
d)    These help Banks maintain a healthy asset-liability ratio
e)    None of the Above


8). The main foreign exchange reserves in the country are:
a)    Foreign Currency assets
b)    Gold Stock
c)    Special Drawing Rights
d)    All of the above
e)    None of these


9).  Capital adequacy is worked out based on?
a)    Total demand and time liabilities
b)    Net demand and time assets
c)    Risk weighted assets
d)    Risk weighted liabilities
e)    None of the above


10). What is current Reverse Repo rate?
a)    6.50
b)    6.25
c)    6.75
d)    7.25
e)    None of these



Answers:                                 
1).a)   2).d)   3).b)   4).b)   5).b)   6).b)   7).b)   8).d)   9).c)   10).b)



 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">