2 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-30:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). In Banking parlance, ‘NPA’ stands for
a)   Non Performing Asset
b)   Net Producing Asset
c)   Net Performing Asset
d)   Not Promoting Asset
e)   None of these


2). _____________ is the duty applied by a government to control the exports of an article of trade, so that the article of trade can be used by the local markets rather than in foreign countries.
a)   Customs duty
b)   Excise duty
c)   Anti-dumping duty
d)   Dumping duty
e)   None of these


3). Which of the following fall under the qualitative method of credit control adopted by the Reserve bank of India?
a)   Selective credit control
b)   Moral suasion
c)   Credit authorization scheme
d)   All the above
e)   None of these


4). The treasury bills are issued at a
a)   Discount
b)   Premium
c)   Both a) and b)
d)   Face value
e)   None of theses


5). If a customer does not get a satisfactory response to his grievance from the bank within _____ days , then he can approach the Banking Ombudsman.
a)   60
b)   90
c)   30
d)   15
e)   None of these


6). Under which category will you classify Regional Rural Bank?
a)   Scheduled Commercial Banks
b)   Co-operative Banks
c)   Private sector Banks
d)   Development Banks
e)   None of these


7). What does FSDC stand for?
a)   Financial Security and Development Council
b)   Financial Stability and Development Council
c)   Fiscal Security and Development Council
d)   Fiscal Stability and Development Council
e)   None of these


8). ‘Swabhiman’, the financial inclusion scheme, comes under the purview of which ministry?
a)   Ministry of Commerce
b)   Ministry of Home Affairs
c)   Ministry of Finance
d)   Ministry of External Affairs
e)   None of these


9). The Headquarter of Bank of India is located in which of the following city?
a)   Kolkata
b)   New Delhi
c)   Mumbai
d)   Manipal
e)   Chennai


10). Many regional Rural Banks were given licenses to open branches in small cities and towns. These licenses were given by –
a)   Indian Banks’ Assocoation
b)   NABARD
c)   RBI
d)   Cabinet Committee on economic affairs
e)   None of these


Answers:
1). a)  2). a)  3). d)  4). a)  5). c)  6). a)  7). b)  8). c)  9). c)  10). c) 




 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">