3 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-31:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.



1).  DAX is the stock exchange of _______?
a)    Germany
b)    Japan
c)    USA
d)    Maxico
e)    None of the Above


2). What does ‘L’ stands for in term CBLO?
a)    Liquidilty
b)    Lending
c)    Lower
d)    Licence
e)    None of these


3).  Indian paper currency is minted in Mysore and also in________?
a)    Kolkata
b)    Chennai
c)    Bengaluru
d)    Nasik
e)    Delhi


4). The inflation led by rising food prices caused by increased demand for
agricultural commodities is called –
a)    Hyperinflation
b)    Stagflation
c)    Agflation
d)    Deflation
e)    None of these


5).  The different names of Reserve Bank of India are_______?
a)    Central bank
b)    Banker’s bank
c)    Lender of the last resort
d)    Apex bank
e)    All of the above


6). Financial services at affordable costs to the sections of disadvantaged and
low-income group of society is called as-
a)    Financial Inclusion
b)    Financial Stability
c)    Deflation
d)    Good trade
e)    None of these


7).  The banks are issuing the Kisan credit cards these days to give the free credit period. Generally what is the Validity period of the Kisan Credit Card?
a)    1 year
b)    10 years
c)    5 years
d)    8 years
e)    3 years


8). Which of the following type of budgeting being used in India?
a)    Balanced Budget
b)    Zero base Budget
c)    Receipts Budget
d)    All of the above
e)    None of these


9).  Rise in inflation rate leads to decline in ______?
a)    Interest rate
b)    Raise in the deposits in the banks
c)    Decrease the real interest rate
d)    Raise the credit growth by banks
e)    None of the above


 10). The sheet of record which contains all monetary transaction between an country and the rest of the world is called –
a)    Balane of trade
b)    Balance of Payment
c)    Balance sheet
d)    Export-Import Data

e)    None of these



Answers:
1). a)  2). b)  3). d)  4). c)  5). e)  6). a)  7). e)  8). d)  9). c)  10). b) 




 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">