4 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-32:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.



1). Some bank are financing projects like “Construction Roads/Bridges Etc.

a)   Developing Core Sector Industry

b)   Project Management
c)   Infrastructure Development
d)   Financial Inclusion
e)   All of these


2). Fiscal deficit is ______.
a)   Total income less government borrowing
b)   Total payments less total receipts
c)   Total payments less capital receipts
d)   Total expenditure less total receipts excluding borrowing
e)   None of these


3). On the current account balances maintained by the Reginal Rural Banks with them, the commercial banks may
a)   Pay interest up to 9 per cent
b)   Pay interest at such rate as may be mutually agreed to
c)   Pay interest as applicable to savings accounts
d)   Waive incidental charges
e)   All of the above


4). The one-rupee note bears the signature of ______.
a)   RBI Governor
b)   Deputy Governor
c)   Finance Secretary
d)   Finance Minister
e)   None of these


5). RBI was nationalized in the year
a)   1949
b)   1952
c)   1955
d)   1964
e)   None of these


6). Which of the following interest rates signifies RBI’s long term stance of monetary policy?
a)   Repo rate
b)   CRR
c)   Bank Rate
d)   Reserve Repo Rate
e)   None of these


7). The Bank shall have to state their lending policies. These would include
a)   Exposure limits and eligible borrowers
b)   Documentation standards, maturity and pricing options
c)   Write off review procedures
d)   All the above
e)   None of these


8). What does ‘T’ in RTGS stand for?
a)   Transaction
b)   Transfer
c)   Tax
d)   Time
e)   None of these


9). What is the limitation period for filing a case in a Consumer court?
a)   Two years from the date of cause of action
b)   Two years from the date purchase of good or service
c)   Three year from the date of cause of action
d)   One month from the date of purchase
e)   None of these


10). The tax levied by Local Governments i.e. Municipal Corporations and municipalities is _______.
a)   Income Tax
b)   Wealth Tax
c)   House Tax
d)   Gift Tax
e)   None of these


Answers:
1). c)  2). d)  3). b)  4). c)  5). a)  6). c)  7). d)  8). d)  9). a)  10). c)




 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">