7 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-35:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). "Hundi" is a
a)    Draft
b)    Cheque
c)    Bill of exchange
d)    Promissory note
e)    None of these


2). In which of the following market does devaluation of currency happen?
a)    Fixed exchange rate
b)    Floating exchange rate
c)    Pegged exchange rate
d)    Either A or B
e)    None of these


3). Mutual Fund Scheme that operates continuously without any limit entry for subscriptions and redemptions is:
a)    Fixed Income
b)    Specific Fund
c)    Close Ended
d)    Open Ended
e)    Mixed Fund


4). At Present, What is the maximum amount that a payment bank can accept from a depositer?
a)    Rs.5 lakhs
b)    Rs.1 lakh
c)    Rs.2 lakhs
d)    Rs.75000
e)    None of these


5). Basic Objective of SEBI is/are:
a)    To promote the interests of investors in securities
b)    To promote the development of Securities Market
c)    To regulate the securities market
d)    To protect the interest of the investors to improve the stock market investments
e)    All of the above


6). Which of the following will be the co-investor for India Aspiration Fund (IAF) and SIDBI Make In India Loan For Enterprises (SMILE),funds launched by SIDBI?
a)    GIC
b)    LIC
c)    SBI Finance
d)    Tech M
e)    None of these


7). Banking Industry has been declared as public utility service for purpose of
a)    Negotiable Instruments ACT, 1881
b)    Reserve bank of India Act, 1934
c)    Banking regulation Act, 1949
d)    Industrial Disputes Act
e)    None of these


8). Which of the following Indian company sets it record to be the first comapany to overtake its parent company in terms of ‘market valuation’?
a)    Mahindra & Mahindra
b)    Tata Motors
c)    Ashok Leyland
d)    TCS
e)    None of these


9). NEFT is useful because:
a)    The remitter need not send the physical cheque or Demand Draft to the beneficiary.
b)    The beneficiary need not visit his/ her bank for depositing the paper instruments
c)    The beneficiary need not be apprehensive of loss/ theft of physical instruments or the likelihood of fraudulent encashment thereof
d)    Cost effective
e)    All the above


10). Customer Day in the bank is on and customers are allowed to meet the top officials of the bank on this day in every month:
a)    5th
b)    10th
c)    15th
d)    30th

e)    Any of the above dates


Answers:
1). c)  2). a)  3). d)  4). b)  5). e)  6). b)  7). d)  8). d)  9). e)  10). c)




 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">