8 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-36:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Which of the following is the name of the organization specifically to develop small scale industrial sector in our country?
a)    NABARD
b)    SEBI
c)    SIDBI
d)    AMFI
e)    None of the above


2). Mutual Funds are regulated by________
a)    Reserve Bank of India
b)    Securities and Exchange Board of India
c)    Small industrial development bank of India
d)    State Bank of India
e)    None of these


3). Which of the following types of ATMs eliminates  the need for PIN early and authenticated customer transactions by thumb impressions.
a)    while label ATMs
b)    Biometric ATMs
c)    On-site ATMs
d)    Off-site ATMs
e)    None of these


4). Maximum age for retirement for MD/CEO of all private banks is__________
a)    70
b)    65
c)    60
d)    68
e)    None of these


5). The New Capital Adequacy Frame work prescribed for the banks is commonly known as?
a)    KYC norms
b)    Credit Policy
c)    Basel accord
d)    Fiscal Policy
e)    None of these


6). Regulatory Authority for Regional Rural Bank is of___________
a)    RBI and NABARD
b)    NABARD
c)    RBI
d)    Central bank
e)    None of these


7). Real Time Gross Settlement System means a payment system in which
a)    both processing and final settlement of funds transfer instructions can take place continuously
b)    final transaction takes place at the end of the day
c)    final payment is physically effected within 24 hours
d)    final settlement of funds take place at 3 PM daily
e)    none of the above


8). Which of the following banks is not nationalized in 1969___________
a)    Central Bank of India
b)    Dena Bank
c)    Canara Bank
d)    Oriental Bank of Commerce
e)    None of these


9). Effective from 15th April, 1980, how many banks with demand and time liabilities exceeding 200 crore were nationalized?
a)    five
b)    four
c)    six
d)    ten
e)    None of these


10). Which one of the following rates is not decided by RBI__________
a)    Bank rate
b)    Base rate
c)    Repo rate
d)    Prime Lending rate
e)    None of these


Answers:
1). b)  2). b)  3). b)  4). a)  5). c)  6). a)  7). a)  8). d)  9). c)  10). d)




 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">