11 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-38:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).  Which among the following is not under the control of central banking authority?
a)    Monetary control
b)    Management of government debts
c)    Lender of last resort to banks
d)    Banker to government
e)    Equity market and debt market supervision and control


2). A very large loan extended by a group of small banks to a single borrower is known as ______
a)    Secured loan
b)    Syndicated loan
c)    Non-Recourse loan
d)    No Documentation loan
e)    None of these


3). Safe deposit locker – a product offered in the Indian retail banking segment under:
a)    Retail loan products
b)    Retail deposit products
c)    Retail services
d)    Retail facilities
e)    Retail comforts


4). When it comes to retail deposit products, which among the following is irrelevant?
a)    Recurring deposit accounts
b)    Term deposit accounts
c)    No frills accounts for common man
d)    Depository services
e)    Senior citizen deposit accounts


5). Which term refers closure of the loan account prior to the tenure fixed for the account?
a)    Pre Approved
b)    Pre Closure
c)    Personal Disposable
d)    All of the above
e)    None of the Above


6).  Leasing, hire purchase and bill discounting are the domain of_______________
a)    Non banking companies
b)    Mutual funds
c)    Commercial banks
d)    Development banks
e)    None of the above


7). The difference between the total cost of a project and the sanctioned loan amount is termed as ___________
a)    Near Money
b)    Hot Money
c)    Gross Income
d)    Margin Amount
e)    None of these


8).  The capital markets regulatory authority has supervision over:
a)    Stock exchanges
b)    Foreign institutional investors
c)    Equity and debt raisers
d)    Mutual funds
e)    All the above


9). An account which is maintained by depositing undistributed parts of profit for future needs is known as ________
a)    Savings Account
b)    Current Account
c)    Reserve Account
d)    All of the above
e)    None of the Above


10).  To control inflationary situation in the economy, RBI can increase one or more of these monetary tools:
a)    CRR-SLR-BANK Rate
b)    SLR-CRR-BASE Rate
c)    CRR-SLR-REPO Rate
d)    CRR-SLR-REVERSE REPO Rate

e)    CRR-SLR-BENCHMARKING PLR


Answer:
1). e)   2). b)   3). c)   4). d)   5). b)   6). a)   7). d)   8). e)   9). c)   10). a)  




 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">