12 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-39:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).  When it comes to money market instruments, which among the following is not true?
a)    Treasury bills
b)    Term money
c)    Certificate of deposits
d)    Corporate securities
e)    Commercial paper


2). A debt which is irrecoverable and is therefore written off as loss in the accounts of an institution or bank is known as __________
a)    external debt
b)    good debt
c)    bad debt
d)    internal debt
e)    All of the above


3). The capital markets regulatory authority has supervision over:
a)    Stock exchanges
b)    Foreign institutional investors
c)    Equity and debt raisers
d)    Mutual funds
e)    All the above


4). ___________ is basically charged when a person uses a credit card to obtain cash.
a)    Early Repayment Charge
b)    Redemption Fee
c)    Transaction Fee
d)    Cash Advance Fee
e)    None of these


5).  New and re-issuable currency notes are stored in _____________maintained by the banks as agents of Reserve Bank of India
a)    Currency chests
b)    Treasuries
c)    Branches
d)    Service units
e)    Godowns


6). Time period that is considered from the inception of the credit, investment or negotiable instrument and ends upon the maturity or expiry of the instrument is referred as ________
a)    Amortisation Period
b)    Amortising Swap
c)    Asset Backed Security
d)    Attrition Analysis
e)    None of these


7).  Urban cooperative banks are controlled by______________and _________________
a)    State government-RBI
b)    NABARD – RBI
c)    SEBI – RBI
d)    Central government – NABARD
e)    NABARD – state governments


8). Which is an interest-free period that is to be given by a creditor to debtor?
a)    Fixed Period
b)    Preset Period
c)    Grace Period
d)    All of the above
e)    None of the Above


9).  Cash reserve ratio is the __________deposit to be held by banks with Reserve Bank of India
a)    Voluntary
b)    Mandatory
c)    Optional
d)    As decided by the chairman and managing director
e)    None of the above


10). A loan which is secured by collateral and for which borrower is not personally liable is called __________
a)    Secured loan
b)    Syndicated loan
c)    Non-Recourse loan
d)    No Documentation loan
e)    None of these



Answer:
1). d)   2). c)   3). e)   4). d)   5). a)   6). a)   7). b)   8). c)   9). b)   10). c)  




 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">