13 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-40:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Goods and Service Tax, would replace which of the following taxes levied at present?
a)   Capital gains tax
b)   Corporate tax
c)   Value added tax
d)   Income tax
e)   None of these


2). Which of the following sectors makes maximum contribution to the National Income of India?
a)   Agriculture
b)   Service
c)   Industry
d)   Both a) and c)
e)   None of these


3). The Agency which regulates the Mutual Funds in India?
a)   PFRDA
b)   RBI
c)   IDBI
d)   SEBI
e)   None of these


4). Mixed economy means?
a)   Co-existence of public and private sectors
b)   Co-existence of rich and poor
c)   Co-existence of small and large industries
d)   Co-existence of wholesale and retail markets
e)   None of these


5). What is fiat money?
a)   The currency backed by Government Guarantee
b)   The currency backed by gold reserves
c)   The currency backed by paper assets
d)   The currency backed by individuals
e)   None of these


6). In the term STRIPS, the S denotes
a)   Small
b)   Single
c)   Separate
d)   Savings
e)   None of these


7). KYC guidelines followed by the Banks have been framed on the recommendations of the
a)   Ministry of Home Affairs
b)   Reserve Bank of India
c)   Indian Banks Association
d)   Financial Intelligence Unit
e)   None of these


8). The European union has adopted which of the following as a common currency
a)   Euro
b)   Yuan
c)   Dollar
d)   Yen
e)   Rupee


9). Which one of the following is a regulatory body in India?
a)   RBI
b)   SEBI
c)   BMB
d)   IDB
e)   SBI


10). The Base rate for banks in India is set up by?
a)   Board of all banks
b)   RBI
c)   SBI
d)   SEBI
e)   SBIA


Answers:
1).c)  2).b)  3).d)  4).a)  5).a)  6).c)  7).b)  8).a)  9).a)  10).b)   






 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">