15 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-42:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). When it comes to organized sector, which among the following is not true?
a)    Reserve Bank of India
b)    Public sector commercial banks
c)    private sector commercial banks
d)    money lenders
e)    cooperative banks


2). Name the country’s first small finance bank which started its operations recently?
a)    Capital Local Area Bank
b)    Disha Microfin Private Limited
c)    Au Financiers (India) Limited
d)    Ujjivan Financial Services
e)    Utkarsh Micro Finance


3).  A _________________is an institution which accepts deposits, makes business loans and other related services
a)    Development bank
b)    savings bank
c)    commercial bank
d)    indigenous bank
e)    local area bank


4). In which of the public sector bank, government decided to take a move to lower its stake below 51%?
a)    IDBI Bank
b)    Bhartiya Mahila Bank
c)    Vijaya Bank
d)    EXIM Bank
e)    OBC Bank


5).  The initial public offer is connected to which among the following:
a)    Primary market
b)    secondary market
c)    old issues market
d)    gilt edged securities market
e)    none of the above


6). Name the mobile app started by SBI to stop the debit card details whereby the customer can activate or deactivate its debit card by just sending an SMS?
a)    SBI Debit
b)    SBI SMS
c)    SBI Quick
d)    SBI Flip
e)    SBI Deact


7). The industries securities market refers to the market which deals in:
a)    Equities
b)    debentures
c)    treasury bills
d)    commercial paper
e)    only (a) and (b) as above


8). According to a report, India replaced China as top destination for foreign direct investment in 2015 by attracting how much worth of FDI projects?
a)    $57 billion
b)    $68 billion
c)    $53 billion
d)    $63 billion
e)    $50 billion


9).  ___________________refers to the market for government and semi government securities, backed by the RBI
a)    Gilt edged market
b)    industrial securities market;
c)    primary market
d)    secondary market
e)    none of the above


10). Which state owned bank has become the top mobiliser under Gold Monetisation Scheme, launched by Modi government?
a)    Bank of Baroda
b)    State Bank of India
c)    Punjab National Bank
d)    Central Bank of India
e)    Bank of India



Answers:
1). d)    2).a)   3). c)  4).a)   5). a)   6).c)   7). e)   8).d)   9). a)   10).c)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 



 


For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">