17 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-43:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Which among the following is short term borrowings for any firm?
a)    Debentures
b)    shares
c)    long term loans availed from banks
d)    subordinated borrowings
e)    sundry creditors


2). The Imperial Bank of India was renamed as?
a)    Reserve Bank of India
b)    IDBI
c)    Union Bank of India
d)    State Bank of India
e)    None of these


3).  Find the odd man out when it comes to sanctioning of loans to a customer?
a)    Borrowing
b)    lending
c)    advancing
d)    procuring
e)    extending credit


4). SBI Day is observed on _________
a)    April 1
b)    May 1
c)    June 5
d)    July 1
e)    None of these


5).  What do you mean by RIDF?
a)    Rural India development fund
b)    Rural Infrastructure development fund
c)    Rural Innovative development fund
d)    Rural Industrial development fund
e)    none of the above


6). India became the _______ country in the world to have a bank especially for women.
a)    7
b)    6
c)    5
d)    3
e)    None of these


7).  When it comes to electronic banking which among the following are not coming under the purview of electronic banking?
a)    Debit cards
b)    credit cards
c)    mobile banking
d)    safe deposit locker
e)    internet banking


8). Which of the following is the purpose of introducing “Know Your Customer” norms by the banks?
a)    Identifying people who do not pay Income Tax
b)    To bring more and more people under the banking net
c)    To ensure that the money deposited in banks has come from genuine sources
d)    None of the Above
e)    Both a) and b)


9).  The returned non resident Indians are permitted to open the following accounts:
a)    Non resident external account
b)    Non resident ordinary account
c)    RFC account
d)    FCNR account
e)    none of the above


10). In second phase of nationalization, how many banks were nationalized?
a)    7
b)    6
c)    5
d)    3

e)    None of these



Answers:
1). e)    2).d)   3). d)  4).d)   5). b)   6).d)   7). d)   8).c)   9). c)   10).b)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 



 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">