18 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-44:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1).  Financial instruments provide short term and they include
a)    Commercial paper
b)    hundies
c)    certificates of deposits
d)    promissory notes
e)    all the above


2). Managing Director and Chief Executive Officer of Canara Bank is
a)    Shri. Pradyuman Singh Rawat
b)    Rakesh Sharma
c)    Rajesh Sharma
d)    None of these
e)    Both a) and b)


3).  Which among the following are the basic objectives of Securities and Exchange Board of India?
a)    Protecting the interests of investors in securities
b)    Promoting the development of securities market
c)    Regulating the securities market
d)    All the above
e)    none of the above


4). Government has infused Rs 2,229 crore into which public sector bank in lieu of preferential allotment of shares?
a)    Bandhan Bank
b)    IDBI
c)    Canara Bank
d)    SBI
e)    None of these


5).  A depositor can deposit his funds in ____________any number of times he likes and can also withdraw the same any number of times he wishes
a)    Savings bank
b)    current account
c)    recurring deposit
d)    both (a) and (b) as mentioned above
e)    none of the above


6). Which bank has earmarked Rs 20 crore to support employees who were affected by the recent floods in Chennai?
a)    HSBC
b)    Doha Bank
c)    Royal Bank of Scotland
d)    None of these
e)    All of the above


7).  When it comes to unorganized sector, which among the following is not true?
a)    Indigenous bankers
b)    money lenders
c)    chit funds
d)    nidhis
e)    cooperative bank


8). Disha Microfin and________, will merge expecting the combination to help them launch a stronger small finance bank.
a)    Muthoot Finance
b)    Bajaj Finance
c)    Future Financial Services
d)    All of the above
e)    None of these


9).  Banks borrow in this money market for the following purposes:
a)    To fill the gaps in temporary mismatches in funds
b)    To meet the cash reserve ratio and statutory reserve ratio – the mandatory requirements as stipulated by RBI
c)    To meet sudden demand for funds arising out of larger outflows
d)    All the above
e)    none of the above


10). Which bank launched skill development mission initiated by the Centre to train millions of youths and make India a hub for skilled workforce?
a)    Federal Bank
b)    SBI
c)    Yes Bank
d)    ICICI Bank

e)    None of these



Answers:
1). e)    2).b)   3). d)  4).b)   5). d)   6).c)   7). e)   8).c)   9). d)   10).a)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 



 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">