19 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-45:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). The Deposit Insurance Credit Guarantee Scheme was formed on ______?
a)    July 1, 1975
b)    January 1, 1952
c)    January 1, 1962
d)    January 1, 1991
e)    None of the above


2). According to RBI guidelines the term ‘bulk deposit’ is used for single rupee term deposit of ________
a)    Rs. 1 crore and above
b)    Rs, 25 lakh and above
c)    Rs, 75 lakh and above
d)    Rs, 50 lakh and above
e)    Rs, 15 lakh and above


3).  A “Debit Card” is issued by a bank to _____?
a)    All customers of a Bank 
b)    All customers having Saving bank account with a bank 
c)    All customers having loan account with a Bank 
d)    A Bank customer who is Income Tax assesee 
e)    All Corporate Salary account holder


4). According to Reserve Bank of India Regulations, “Universal Banks” are permitted to pick up stake in Payment Banks up to _________
a)    35%
b)    25%
c)    20%
d)    40%
e)    30%


5).  The currency notes issued by Reserve Bank of India are under the signature of _____?
a)    President of India 
b)    Dy. Governor 
c)    Governor
d)    Secretary, Finance Ministry
e)    None of the above


6). The Minimum Net Owned Fund for NBFC-MFIs registered in the North Eastern Region of the country is _________
a)    Rs.5 crore
b)    Rs.4 crore
c)    Rs.3 crore
d)    Rs.2 crore
e)    None of the Above


7).  The Lead Bank Scheme was introduced in the year _____?
a)    1968 
b)    1969 
c)    1974
d)    1976
e)    None of the above


8). In SNRR Account, SNRR stands for _________
a)    Statutory Non Resident Rupee
b)    Single Non Resident Rupee
c)    Statutory Non Reflex Rupee
d)    Single Non Resident Rupee
e)    Special Non Resident Rupee


9).  Who pays commission to banks for conducting Government business?
a)    Government of India
b)    State Government 
c)    RBI
d)    Central and State Governments
e)    None of the above


10). Which are defined as total assets other than cash and bank balances and money market instruments?
a)    Net Assets
b)    Qualifying Assets
c)    Commercial Papers
d)    Both(A) and (C)

e)    All of the Above


Answers:
1). c)    2).a)   3). b)  4).e)   5). c)   6).d)   7). b)   8).e)   9). c)   10).a)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 



 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">