21 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-47:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1).  Which of the following is not a banking term?
a)   Letter of credit
b)   MIBOR
c)   Factoring services
d)   Entry load
e)   None of these


2). Which of the following is not classified as a Commercial Bank?
a)   Public Sector Bank
b)   Foreign Bank
c)   Private Sector Bank
d)   Regional Rural Bank
e)   Urban Cooperative Bank


3). Which of the following is true about the functions performed by RBI -
(i) It is the Bank of Issue
(ii) It acts as banker to the Government
(iii) It is the banker of other banks
(iv) It regulates the flow of credit

a)   Only (i) and (ii)
b)   Only (iii) and (iv)
c)   Only (i) and (iv)
d)   All of the above
e)   None of the above


4). SHCIL was established in 1986 under the Government of India as __________
a)   Private Ltd
b)   Public Ltd
c)   Limited Liability Partnership
d)   Unlimited company
e)   None of the Above


5). Maximum value of transaction for e-SBTR should be _________
a)   Rs.1000
b)   Rs.2000
c)   Rs.3000
d)   Rs.5000
e)   No limit


6). Which of the following is the most liquid money?
a)   M1
b)   M2
c)   Securities
d)   M3
e)   Call Money


7). What is the purpose of KYC in banking?
a)   It is used for customer identification
b)   It is used for increasing the CRR of banks
c)   It is used against money laundering
d)   It is used by the central bank to control liquidity
e)   Both (a) and (c)


8). The ratio of deposits to loans of a bank is known as _______
a)   NPA coverage Ratio
b)   Return on asset ratio
c)   Asset Coverage ratio
d)   CD Ratio
e)   Other than those given as options


9). In International Banking terms,”Appreciation” of Rupee means ________
a)   Excess of exports over imports
b)   Purchasing power of rupee has come down
c)   Availability of less foreign currency vis-a-vis rupee
d)   Excess of imports over exports
e)   Availability of more foreign currency vis-a-vis rupee


10). Currency Swap is an instrument to manage _______
a)   currency risk
b)   interest rate risk
c)   currency and interest rate risk
d)   cash flows in different currency
e)   All of the above


Answers:

1) d    2) e     3) d      4) b     5) e     6) a     7) e    8) e    9) c    10) d

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 



 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">