27 Oct 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-51:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).  Which of the following is not an asset of a bank?
a)    Notes and Small coins
b)    Short Term Loans
c)    Staff Advances
d)    Overdue Recurring Deposits
e)    None of these


2). SEBI was established in the year
a)    1994
b)    1990
c)    1992
d)    1982
e)    None of these


3).  State Bank of India's new floating rate of deposit is a directly linked to?
a)    Base Rate
b)    BPLR
c)    Bank Rate
d)    Inflation Rate
e)    CRR


4). When RBI sells government securities its meaning is?
a)    Liquidity in banking increases
b)    Liquidity gets diminished
c)    Liquidity remains unchanged
d)    None of these
e)    Both a) and b)


5).  The banking company has restriction to sanction loan to
a)    Staff working in the bank
b)    Directors of the bank
c)    Students going abroad
d)    Professionals
e)    None of these


6). Which of the following rates are decided by the RBI called as “Policy Rate”?
a)    Cash reserve ratio
b)    Lending rate
c)    Bank rate
d)    Deposit rate
e)    None of these


7).  Which of the following is a non-depository institution?
a)    Regional Rural Bank
b)    Mutual Funds
c)    Credits Unions
d)    Commercial Banks
e)    None of these


8). Which Bank in India opened India's first offshore banking Unit ?
a)    SBH
b)    ICICI
c)    SBI
d)    Axis
e)    Bank of Baroda


9).  Issuing of credit cards is a component of
a)    Corporate Banking
b)    Micro Finance
c)    Retail Banking
d)    Rural Banking
e)    None of these


10). Indian Depository Receipt (IDR) is the?
a)    Proof of an Indian company’s share
b)    Is an unsecured money market instrument
c)    Proof of ownership of foreign company’s share
d)    Proof of earnings or profits of Indian Companies

e)    All of these


Answers:                    
1).d)  2).c)  3).a)  4).b)  5).b)  6).a)  7).b)  8).c)  9).c) 10). c)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 



 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">