6 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-34:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). IFSC in a cheque means:
a)    Indian Financial System Code
b)    It has 11 digits alpha numeric
c)    First 4 digits represent Bank Name
d)    This code is used in remitting funds through RTGS and NEFT
e)    All the above


2). M-wallet (mobile wallet) application called Buddy lauched by which of the following bank?
a)    Axis
b)    State bank of Travancore
c)    ICICI
d)    SBI
e)    None of these


3). Which of the following statements is correct about banks?
a)    Banks cannot accept demand and time deposits from public.
b)    Banks can accept only time deposits from public.
c)    Banks can accept both demand and time deposits from public.
d)    Banks can accept demand and time deposits only from government.
e)    None of the above


4). Which committee is heading the conversion of Urban Cooperative Banks into Regular Banks?
a)    R Gandhi
b)    H R Khan
c)    Urjit R. Patel
d)    S. S. Mundra
e)    None of these


5).  Banking Ombudsman services are available to:
a)    All Scheduled Commercial Banks
b)    Regional Rural Banks
c)    Scheduled Primary Co-operative Banks
d)    Only a & c
e)    All the above


6). When the conversion rate of our currency goes high in compared to other currency , it is known as-
a)    Rupee Appreciation
b)    Rupee Devaluation
c)    Rupee Demodulation
d)    Rupee Depreciation
e)    None of these


7).  PAN number is required for all transactions above:
a)    Rs. 25,000
b)    Rs. 50,000
c)    Rs. 1 lakh
d)    Rs. 10 lakh
e)    Rs. 2 lakh


8). The announcement of Bank holidays on 2nd and 4th Saturday will be effective from-
a)    31st August 2015
b)    1st September 2015
c)    30th August 2015
d)    30th September 2015
e)    None of these


9). "Allonge" is
a)    A piece of paper for making endorsements
b)    A piece of paper attached to a negotiable instrument for making available more space for further endorsements
c)    Both a and b
d)    Duplicate DD issued to a customer
e)    Bill payable after sight


10). Which of the following is not the function of Payment bank?
a)    Issue of ATM /Debit card
b)    Issue of Credit Card
c)    Accepts Deposites
d)    Provides remittances
e)    None of these


Answers:
1). e)  2). d)  3). c)  4). a)  5). e)  6). d)  7). e)  8). b)  9). b)  10). b)




 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">