20 Oct 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-46:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).  We can open a saving bank account in the sole name of a minor if he completes age of _____?
a)    6
b)    10
c)    18
d)    21
e)    None of the above


2). The IMGC is the sole provider of mortgage guarantor for housing finance in India. The alphabet “I” in the abbreviation IMGC stands for________
a)    India
b)    Institute
c)    Internal
d)    Informative
e)    International


3).  Banks are increasingly selling Insurance products mainly due to _____?
a)    It helps in increase in deposits of a bank 
b)    It helps in growing Loan portfolio of a bank   
c)    It helps increase commission income of a bank   
d)    It diversify the risk of a Bank
e)    Bank have taken over Insurance companies 


4). A collection of non-bank financial intermediaries that provide services similar to traditional commercial banks is known as _________
a)    Off-shore Banking
b)    Investment Banking System
c)    Shadow Banking System
d)    Conventional Banking
e)    Merchant Banking System


5).  The term “Bancassurance” means ______?
a)    Assurance of quality services by the Bank  
b)    Selling of Insurance products by Banks
c)    Selling of Third party Mutual Funds Products  
d)    Selling of Add-on Banking Services 
e)    Selling of Credit Cards


6). The national agency mandated to control, analyse and disseminate Suspicious Transaction Reports(STR), Cash Transaction Reports and counterfeit currency reports to various investigative agencies of the country after receiving it from banks and other financial intermediaries is ________
a)    RBI
b)    Financial Intelligence Unit(FIU)
c)    Intelligence Bureau(IB)
d)    Central Bureau of Investigation(CBI)
e)    Central Intelligence Unit(CIU)


7).  The Lead Bank Scheme was introduced on the basis of recommendations of _____?
a)    Reserve Bank
b)    NABARD
c)    Study group appointed by National Credit Council under the chairmanship of Prof. D. R. Gadgil
d)    SIDBI
e)    None of the above


8). An NBFC-MFI is defined as a non-deposit taking NBFC (other than a company licensed under Section 25 of the Indian Companies Act, 1956) with Minimum Net Owned Funds of ________
a)    Rs.5 crore
b)    Rs.4 crore
c)    Rs.3 crore
d)    Rs.2 crore
e)    None of the Above


9).  At present, the maximum interest a bank offers on Saving bank account is ______?
a)    3.50%
b)    5%
c)    7%
d)    As per bank policy, as the Interest rate on Savings account is deregulated
e)    None of the above


10). The “Stand Up India” is aimed at promoting entrepreneurship among women and scheduled castes and tribes. The bank loans under the scheme shall be referenced to _______
a)    SIDBI
b)    NABARD
c)    RBI
d)    MUDRA

e)    DRDA


Answers:
1). b)    2).a)   3). c)  4).c)   5). b)   6).b)   7). c)   8).a)   9). d)   10).a)

For Useful Financial Awareness Material - Click Here 



 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">