25 Oct 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-49:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). The Reserve Bank of India does not print currency notes of the denomination of Rs. ______.
a)   20
b)   50
c)   3,000
d)   1,000
e)   500


2). Which of the following is considered as the financial capital of India?
a)   New Delhi
b)   Kolkata
c)   Bangalore
d)   Ahmedabad
e)   None  of these


3). Many times we read in financial newspapers/magazines about Systematic Investment Plans (SIPs). SIPs are an investment option also operated in the mode of _____
a)   Mutual Funds
b)   Small  Savings Schemes  in  Post Offices
c)   National  Pension Fund
d)   National Saving Certificates
e)   None  of these


4). Who amongst the following has suggested to the banks in India to give details of fund transfers to customers via SMS/E-mails?
a)   Reserve Bank  of India  (RBI)
b)   India  Banks  Association (IBA)
c)   Indian  Institute of  Banking and Finance
d)   Securities  and Exchange Board  of  India
e)   None  of these


5). The short term loans given to the farmers are the loans given normally for a period of
a)   three months   
b)   six months
c)   nine months
d)   one year
e)   fifteen months


6). India started its five year planning with effect from the year
a)   1955
b)   1951
c)   1960
d)   1965
e)   1948


7).  The Head of the Reserve Bank of India is designated as the   _____.
a)   Chief Executive Officer
b)   Managing  Director
c)   Chief Banking Officer 
d)   Dy  Governor
e)   None  of these


8). Which of the following organizations was specially established to operate in Gramin areas by design itself?
a)   Commercial Banks
b)   Central Financial Institutes
c)   Private Banks
d)   Regional  Rural Banks
e)   None  of these


9). Which of the following is NOT a part of India’s Money Market?
a)   Bill Markets
b)   Call Money Market
c)   Banks
d)   Mutual Funds
e)   Indian  Gold Council


10). Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the  liquidity crunch in the country?  
A. Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
B.  Increase the flow of foreign direct investment.
C. Supply of additional currency notes in the market.
a)   Only (A)
b)   Only (B)
c)   Only  (C)
d)   All (A), (B)  and (C)
e)   None  of these



1). C 2). E 3). A  4). A  5). D  6). B   7). E   8). D   9). E  10). A

 For Useful Financial Awareness Material - Click Here 



 

For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">