20 Oct 2016

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Oct 2nd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Oct 2nd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF
Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Oct 2nd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF:
Dear Readers, IBPS PO 2016 examination is approaching shortly, for that we have given the important Current Affairs Weekly Revision Tit-Bits. Candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


1). Election Commission of India (ECI) has collaborated with which social networking giant to register young voters in 5 states, which are going to polls in 2017?
Answer: Facebook

2). The Commonwealth Finance Ministers Meeting 2016 has been held in which of the following cities?
Answer: Washington

3). How much amount has been approved under HRIDAY scheme for improving infrastructure facilities around core heritage sites in five cities?
Answer: Rs.114 crore

4). Which committee has been constituted to assess ground situation at Cauvery basin?
Answer: GS Jha Committee

5). The 2016 BRICS Science & Technology Senior Official Meeting was held in which city?
Answer: Jaipur

6). Which union ministry has set up a Public Debt Management Cell (PDMC) in New Delhi?
Answer: Ministry of Finance

7). International Monetary Fund(IMF) in its 2016 October World Economic Outlook (WEO) projected the global growth in 2016 at
Answer: 3.1 percent

8). First International Arbitration Centre of India was inaugurated in which city of India?
Answer: Mumbai

9). The United States of America recently lifted economic sanctions on which country?
Answer: Myanmar

10). Name the Indian Sprinter who has bagged the 24th Ekalabya Award for the year 2016 in recognition of her sporting excellence?
Answer: Srabani Nanda

11). Which telecom network has created a world record by crossing 16 million in total subscribers in 26 days?
Answer: Reliance Jio

12). Which Indian city will host the 2016 Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR)?
Answer: New Delhi

13). Name the person of Indian origin who was recently appointed to the UK shadow cabinet?
Answer: Shami Chakrabarti

14). Who was appointed as the brand ambassador of Rashtriya Ispat Nigam Ltd (RINL), the corporate entity of Vizag Steel?
Answer: PV Sindhu

15). Who won the 2016 Nobel Memorial Prize in Economic Sciences?
Answer: Oliver Hart and Bengt Holmstrom

16). Doordarshan has signed MoU with which institute for transmission of Gyan Darshan channels?
Answer: IGNOU

17). Which State Education Department has introduced New Information Communication Technology (ICT) textbooks for primary classes from 1st to 4th?
Answer: Kerala

18). Which South Indian word has included in the latest edition of Oxford English Dictionary?
Answer: Aiyoh

19). Who is going to partner with India to implement its Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) initiative globally for energy savings?
Answer: International Energy Agency

20). Who won the 2016 China Open Men's Singles title?
Answer: Andy Murray

21). Who won the 2016 China Open Women's Singles title?
Answer: Agnieszka Radwanska

22). Who has won 2016 Formula One Japanese Grand Prix?
Answer: Nico Rosberg

23). India and ______ commenced their second coordinated patrol and bilateral maritime exercise in the Andaman Sea.
Answer: Indonesia

24). Name the country that vetoed the UN Security Council draft resolution demanding an end to the bombing of Aleppo city in Syria?
Answer: Russia

25). Who has received the ‘Outstanding Celebrity Woman of the Year’ award while featuring among Outlook Business’ 19 outstanding women?
Answer: Aishwarya Rai Bachchan

26). World's first Cybathlon Championship for Athletes with Disabilities was held in which country?
Answer: Switzerland

27). Who was appointed as China's Ambassador to India recently?
Answer: Luo Zhaohui

28). Who was appointed as India's Ambassador to Austria recently?
Answer: Renu Pall

29). Who clinched the women's singles of the Russian Open Grand Prix at Vladivostok?
Answer: Ruthvika Shivani Gadde

30). Who clinched the mixed doubles titles of the Russian Open Grand Prix at Vladivostok?
Answer: N Sikki Reddy and Pranaav Chopra

31). What is the India’s rank in the 2016 International Food Policy Research Institute’s (IFPRI) Global Hunger Index (GHI) out of 118 countries?
Answer: 97

32.) The government of India will be observing the First World Tsunami Awareness Day on which date?
Answer: November 5

33). Who has been appointed as the Morocco’s prime minister for another term?
Answer: Abdelilah Bekirane

34). Who has honoured with the Outstanding Contribution to British Theatre prize at the UK Theatre Awards?
Answer: Sir Ian McKellen

35). The International Dussehra festival has started in which state of India?
Answer: Himachal Pradesh

36). Who won the 2016 Nobel Prize in Literature?
Answer: Bob Dylan

37). India has recently, signed a MoU with which country on cooperation in the field of water management?
Answer: Hungary

38). Name the Indian Hockey team captain who has been selected for the 28th Jimmy George Foundation Award-2016 for best sports person of Kerala?
Answer: P R Sreejesh

39).Which bank tied-up with Uber for cash-back of up to 25 percent for hailing cabs from the app?
Answer: Standard Chartered Bank

40). How much amount will the Union Government invest to increase the capacity of Panipat Refinery from existing 15 million tonnes to 25 million tonnes?
Answer: 15000 crore rupees

41). Who has been appointed as the Brand ambassador of Bank of Baroda (BOB) recently?
Answer: PV Sindhu

42). India has signed a bilateral agreement for cooperation in the development of a network of integrated infrastructure irradiation centres with which country?
Answer: Russia

43). The 2016 SAARC Sufi festival will be held in which country?
Answer: India

44). Indian Railways has recently signed pact with which country for high-speed trains?
Answer: Germany

45). Minister of Women and Child Development Maneka Gandhi has inaugurated the Women of India Festival 2016 in which city?
Answer: New Delhi





 




0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">