12 Oct 2016

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Oct 1st Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Oct 1st Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF
Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Oct 1st Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF:
Dear Readers, IBPS PO 2016 examination is approaching shortly, for that we have given the important Current Affairs Weekly Revision Tit-Bits. Candidates those who are preparing for the exam can make use of it.




1). 2016 BRICS Labour & Employment Ministerial Meet was held in which city of India from September 27- 28, 2016 to deliberate on issues including job creation and social security for workers?
Answer: New Delhi

2). Name the Noted Dalit voice, poet and Telugu writer who was conferred with the prestigious Moortidevi Award of Bharatiya Jnanpith for the year 2015?
Answer: Kalakaluri Enoch

3). Who has been unanimously elected as the Chairman of Press Trust of India (PTI)?
Answer: Riyadh Mathew

4). Name the retired IAS officer who was appointed as the director of Nehru Memorial Museum and Library (NMML)?
Answer: Shakti Sinha

5). Name the Javelin thrower who broke her own national record and became the first Indian woman to cross the 60m mark on the third day of the 56th Open National Athletics Championships in Lucknow?
Answer: Annu Rani

6). Who was appointed as the brand ambassador of Nissan’s newly-launched car Datsun redi-Go Sport?
Answer: Shakshi Malik

7). Name the airport that was awarded with the Best Tourist Friendly Airport under the category for State Annual Excellence Awards by Andhra Pradesh Tourism?
Answer: Tirupati Airport

8). The 2016 Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) will be hosted by which country?
Answer: India

9). Who has been emerged as the overall champion at the 56th Atheletics Open Nationals that ended on 30 September 2016 in Lucknow?
Answer: Railways

10). Who won the 4th men’s Under-18 Asia Cup hockey trophy by defeating Bangladesh?
Answer: India

11). HCL and _____ have entered into a 15-year partnership for automation, development and operations.
Answer: Apple

12). Who has been appointed as the Executive Director (ED) of Indian Overseas Bank (IOB)?
Answer: R Subramania Kumar

13). Which Indian Monument recently bagged an award for Cleanest Iconic Place at the Indian Sanitation Conference (INDOSAN) 2016?
Answer: Rani ki Vav, Gujarat

14). Who has been elected as President of The Indian Newspaper Society (INS) for the year 2016-17 at the 77th annual general meeting of the INS?
Answer: Somesh Sharma

15). Venue of Under-18 Asia Cup hockey tournament was ______.
Answer: Bangladesh

16). Name the Red Bull driver who won the 2016 Malaysia Grand Prix on 2nd Oct?
Answer: Daniel Ricciardo

17). Who has become the first Indian to complete the Spartathlon, widely described as the "world's toughest race"?
Answer: Kieren Dsouza

18). Which state has topped list of endemic flowering plant in India, as per the recently released publication of Botanical Survey of India (BSI) titled “Endemic Vascular Plants of India”?
Answer: Tamil Nadu

19). The Government has decided to raise the Employees Provident Fund ( EPF) investment in Exchange Traded Funds (ETF) from present 5% to _____.
Answer: 10%

20). According to Union Ministry of Tourism, which city has been conferred the Cleanest Tourist Destination?
Answer: Gangtok

21). The Union Government announced a total cash reward of how much Rupees for the medal winners of Rio Paralympics?
Answer: 15 lakh rupee
22). The "Progress Panchayat" for minorities has been launched from which state of India?
Answer: Haryana

23). Name the Japanese biologist who has received the 2016 Noble Prize in Medicine for his discoveries on how cells recycle their content?
Answer: Yoshinori Ohsumi

24). Which state police has launched a mobile application for senior citizens to enable them to reach out to the police quickly in emergency situations?
Answer: Delhi

25). Which state on 2 October 2016 notified Prohibition and Excise Act, 2016 that says that drinkers could land drinkers in jail for up to 7 years with a fine of at least 1 lakh rupees?
Answer: Bihar

26). Name the 16-year-old Indian-origin South African teenager who won the Google Science Fair prize 2016 for her work using orange peel to develop a cheaper “super-absorbent material”?
Answer: Kiara Nirghin

27). The India Sanitation Conference (INDOSAN) was recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in which city of India?
Answer: New Delhi

28). Name the golfer who won the 6th Asian Tour title, Korea Open 2016 in Incheon, South Korea?
Answer: Gaganjeet Bhullar

29). Britain has decided to trigger the formal process for leaving the European Union before the end of March of
Answer: 2017

30). Name the state which has become the first state in the country to implement Direct Benefit Transfer (DBT) in Kerosene Scheme?
Answer: Jharkhand

31). Which Indian Bank became the first domestic bank to open a branch in the capital city of Yangon, Myanmar?
Answer: State Bank of India

32). Dassault Aviation of France has entered into a partnership with which Indian firm to execute offsets for the recently concluded deal for 36 Rafale fighter jets?
Answer: Reliance Group

33). Name the Chief Executive Officer(CEO) of Prasar Bharati Corporation who resigned recently?
Answer: Jawhar Sircar

34). David J. Thouless along with F. Duncan M. Haldane and J. Michael Kosterlitz won 2016 Nobel Prize in which categories?
Answer: Physics

35). Who has been appointed as the full-time member of 21st Law Commission of India?
Answer: S Siva Kumar

36). Who has been awarded the 2016 John F. Richards Prize for her book Ashoka in Ancient India?
Answer: Nayanjot Lahiri

37). Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart and Bernard L. Feringa won 2016 Nobel Prize in which category?
Answer: Chemistry

38). The Union Cabinet recently approved the amendments to which Bill to safeguard the rights of people living with HIV?
Answer: HIV and AIDS (Prevention and Control) Bill, 2014

39). Russian Tennis star Maria Sharapova’s doping ban has been reduced from two years to _____.
Answer: 15 months

40). Who has been appointed as the next chairman of the Central Board of Direct Taxes?
Answer: Sushil Chandra

41). Name the ISRO's latest communication satellite that was successfully launched by a heavy duty rocket of Arianespace from the spaceport of Kourou in French Guiana?
Answer:  GSAT – 18

42). India's first Medical Devices Manufacturing Park (Medipark) will be set up in which district of Tamil Nadu?
Answer: Kanchipuram

43). Name the Portugal’s former Prime Minister who has selected as the next Secretary General of the United Nations?
Answer: Antonio Guterres

44). Who has become brand ambassador of Kerala’s ‘Haritha Keralam’ project?
Answer: K J Yesudas

45). WHo has been appointed as Chairman and CEO of Jammu and Kashmir Bank?
Answer: Parvez Ahmed

46). Name the Professional Indian mountaineer who scaled the world's sixth highest mountain Cho Oyu?
Answer: Arjun Vajpai

47). Name the Colombian President who has won 2016 Nobel Peace Prize?
Answer: Juan Manuel Santos

48). Who has been conferred the prestigious 2016 'Sustainable Development Leadership Award'?
Answer: Pawan Chamling

49). Union Government agriculture minister Radha Mohan Singh has integrated _____ in 10 States with the electronic national agriculture market (e-NAM) in the first phase.
Answer: 260 Mandis

50). Name the Indian shooter who has clinched a silver medal in the 50 metre pistol event of the ISSF World Cup at Bologna, Italy?
Answer: Jitu Rai

51). The 2016 World Economic Forum (WEF) India Economic Summit has started in which city of India?
Answer: New Delhi

52). Who was appointed as Honorary Consul of Germany in Hyderabad recently?
Answer: BVR Mohan Reddy

53). IMF in its 2016 October World Economic Outlook (WEO) projected the India’s growth in 2016 at
Answer: 7.6 percent




 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">