5 Oct 2016

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 4th Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 4th Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF:
Dear Readers, IBPS PO 2016 examination is approaching shortly, for that we have given the important Current Affairs Weekly Revision Tit-Bits. Candidates those who are preparing for the exam can make use of it.



1). The 12th edition of Asia’s oldest and world’s 3rd toughest mountain biking (MTB) race kicked off from historic Ridge Maidan of which city?
Answer: Shimla

2). Name the state which has become the first state to adopt Centre's Street Lighting National Programme (SLNP) in all its urban local bodies (ULB)?
Answer: Rajasthan

3). Mobile payments and loans start-up ftcash, backed by IvyCap Ventures, is the first fintech start-up to launch Unified Payment Interface (UPI) for merchants in association with which bank?
Answer: ICICI Bank

4). Who has appointed as chairperson of Insolvency and Bankruptcy Board of India?
Answer: Madhusudan Sahoo

5). Who will be honoured with the 2016 Lalit Arpan Samman?
Answer: Subha Mudgal

6). In what number of high focus districts the Union Government will soon launch Mission Parivar Vikas for improved family planning services?
Answer: 145

7). Name the state that quashed all notifications regarding 10 percent quota for EBC Economically Backward Classes?
Answer: Haryana

8). Who won the men's doubles final of the St Petersburg Open in Russia?
Answer: Dominic Inglot and Henri Kontinen

9). Which country has built world’s largest radio telescope nicknamed Tianyan (Heavenly Eye” or “The Eye of Heaven) or the 500-metre aperture spherical radio telescope (FAST)?
Answer: China

10). Name the satellite of Indian Space Research Organisation (ISRO) which was launched for ocean and weather-related studies from Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota?
Answer: SCATSAT – 1

11). Name the first Russian-Pakistani joint military exercise, which recently commenced in Cherat, Pakistan?
Answer: Druzhba-2016

12). Who has been elected as the new president of the Boxing Federation of India(BFI)?
Answer: Ajay Singh

13). Who won the 2016 St Petersburg Open Men’s Singles title?
Answer: Alexander Zverev

14). Name the player who has won bronze medal in the sporting event of kurash at the 5th Asian Beach Games held at Da Nang, Vietnam?
Answer: Pincky Balhara

15). Name the Indian cricketer who became the fastest Indian and second overall to take 200 wickets, reaching the milestone in his 37th Test?
Answer: Ravichandran Ashwin

16). Name the latest mobile chat application launched by Google?
Answer: Allo

17). Name the Chairman and Managing Director of Bank of Maharashtra who has removed from his post?
Answer: Sushil Munhot

18). Who has been appointed as the new Director-General (DG) of Central Industrial Security Force (CISF)?
Answer: O P Singh

19). Which parliamentary committee has been constituted to examine merger of budgets?
Answer: Veerappa Moily committee

20). Who is the newly elected President of the Indian Statistical Institute (ISI)?
Answer: Vijay Kelkar

21). Name the state that organised Sugama Sancharam, a barrier-free-travel  to mark the world tourism day?
Answer: Kerala

22). Who won the Belgium Open title of the table tennis in the men’s singles category?
Answer: Sathiyan Gnanasekaran

23). What is the rank of India in the Global Competitiveness Index (GCI) 2016-17, released by the World Economic Forum (WEF)?
Answer: 39th

24). Name the Famous music director and violinist who was named for the 2016 Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement of the Maharashtra Government?
Answer: Uttam Singh

25). Name the airport that became first in the Asia-Pacific region to achieve the Carbon Neutrality status by Airport Carbon Accreditation?
Answer: Indira Gandhi International Airport

26). Which state Government has signed an agreement with the Indian Space Research Organisation (ISRO) to get bandwidth to telecast Mana TV programmes?
Answer: Telangana

27). Which Indian NGO has been bestowed with the first-ever FIFA Diversity Award-2016?
Answer: Slum Soccer

28). Name the country that topped the Global Competitiveness Index(GCI) 2016-17 released in September 2016?
Answer: Switzerland

29). Skava Commerce, a modern, mobile-first and modular e-commerce platform that delivers engaging omni-channel experiences was launched by which company?
Answer: Infosys

30). Which bank has recently inked a memorandum of understanding with Birla Sun Life Asset Management Company for distribution of mutual fund products?
Answer: Karnataka Bank

31). The Union Cabinet has given its ex-post facto approval for the Varishtha Pension Bima Yojana, VPBY 2003 and ____.
Answer: VPBY 2014

32). Which region was declared as Measles free recently by WHO?
Answer: The Americans

33). Cuba recently signed an agreement on cooperation in the field of peaceful atomic energy use with which country?
Answer: Russia

34). Which women’s Kabbadi team won the gold medal at the 5th Asian Beach Games played at Bien Dong Park in Danang, Vietnam?
Answer: India

35). Which men’s Kabbadi team won the gold medal at the 5th Asian Beach Games played at Bien Dong Park in Danang, Vietnam?
Answer: Pakistan





 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">