7 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions [Detailed Solutions updated]

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1).In a class of 24 students, each student shakes hand with everyone els. In another class of 32 students, each student shakes hand with all other students. What is the difference between total number of hand shakes in the 2 classes?
a)   180
b)   200
c)   22
d)   240
e)   260
2).Which of the following series of discounts is the best for a customer?
(A) Successive discounts of 10% ,20%,30%
(B) Successive discounts of 20%,20%,20%
(C) Successive discounts of  15%,15%,15%,15%
(D) Successive discounts of 20%,40%
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   A and B
3).A,B and C can do piece of work in 11 days,20 days and 55 days respectively, working alone. How soon can the work be done if a is assisted by B and C on alternate days/
a)   6
b)   7
c)   8
d)   9
e)   10
4).A,B are start walking around a Circular park of radius 70m. They start at the same point, and A goes clockwise at 10m/s, while b goes anti-clockwise at 20m/s.How many times will they cross each other at the starting point if they walk for 30 minutes?
a)   20
b)   40
c)   60
d)   80
e)   None of the above
5).Ram is 3 times as old as his brother. Ram’s father is 3 times older than Ram. In 9 years , Ram will be 1.5 times the age of his brother. What will be the age of Ram’s father when Ram is 1.5 times the age of his brother?
a)   27
b)   36
c)   45
d)   54
e)   63

Directions (6-10):Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it.You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements.
6).Is it more profitable for Company M to produce Q?
I. Product R sells at a price four times that of Q
II. One unit of Q requires 2 units of labour, while one unit of R requires 5 units of labour. There is a no other constraint on production.
If the question can be answered with the help of statement I alone,
If the question can be answered with the help of statement II alone,
If both,statement I and statement II are needed to answer the question
If the question cannot be answered even with the help of both the statements.
If the data in either statement I or statement II alone is sufficient to answer the question
7). A man distributed 43 chocolates to his children. How many of his children are more than five years old?
I. A child older than five years gets 5 chocolates
II. A child 5 years or younger in age gets 6 chocolates.
If the question can be answered with the help of statement I alone,
If the question can be answered with the help of statement II alone,
If both,statement I and statement II are needed to answer the question
If the question cannot be answered even with the help of both the statements.
If the data in either statement I or statement II alone is sufficient to answer the question
8).What is the radius of the circle/
I.Ratio of its area to circumference  is >7.
II.Diameter of the circle is ≤ 32.
If the question can be answered with the help of statement I alone,
If the question can be answered with the help of statement II alone,
If both,statement I and statement II are needed to answer the question
If the question cannot be answered even with the help of both the statements.
If the data in either statement I or statement II alone is sufficient to answer the question.
9).X says to Y,”I am 3 times as old as you were 3 years ago”.How old is X?
I. Y ‘s age 17 years from now is same as X’s present age.
II. X’s age nine years from now is 3 times Y’s present age.
If the question can be answered with the help of statement I alone,
If the question can be answered with the help of statement II alone,
If both,statement I and statement II are needed to answer the question
If the question cannot be answered even with the help of both the statements.
If the data in either statement I or statement II alone is sufficient to answer the question
10). What is the value of prime number x?
I. X2 + x is a two digit number greater than 50
II. X3 is a three digit number.
If the question can be answered with the help of statement I alone,
If the question can be answered with the help of statement II alone,
If both,statement I and statement II are needed to answer the question
If the question cannot be answered even with the help of both the statements.
If the data in either statement I or statement II alone is sufficient to answer the question

Answers:
1). c)  2). d)  3). c)  4). b)  5). c)  6). c)  7). c)  8). d)  9). a)  10). a) 

Solution:
1).1 st class : Total Hand shakes = 24 × 23 /2 = 12 × 23 =276
     2nd class :Total Hand shakes =32 × 31 / 2 = 16 × 31 = 496
Difference =220
Answer : c
2).consider the price as 100
A = 100 × 0.9 × 0.8 × 0.7 =50.4
B = 100 × 0.8 × 0.8 × 0.8=51.2
C = 100 × 0.85 × 0.85 × 0.85 ×0.85 ~ =52.2
D = 100 × 0.8 × 0.6 =48
We see that the maximum discount of 52% (100-48) is on D, which is the best for a customer.
Answer : d
3).Work done by A and B in one day = 1/11 + 1/20 =31/220
Work done by A and C in one day = 1/11 + 1/55 =6/55
Work done in 2 days = 31 /220+6/55=55/220 = ¼
Hence, 1/4 of the work is done in 2 days
Hence, it takes 8 days to finish the work
Answer : c
4).Radius = 70m, So circumference = 2 × (22/7) × 70 =440m
Relative speed = 10 +20 = 30m/s
They will meet everytime at the starting point when the distance covered by both put together is a multiple of 440
LCM of (440,30) = 44 × 30
So, they will meet at starting point every 44 seconds.
In 30minutes, they will meet =1800/44 =40.9
So they will meet 40 times (we need to ignore the decimal part).
Answer : b
5). Let the age of Ram be R, brother be B
R=3B
And (R + 9 ) =1.5(B + 9)
3B + 9 =1.5B + 13.5
1.5B =4.5 or B = 3 years R= 9 years.
Father current age = 4R(Since father is 3 times older than Ram, his age is R + 3 R, and not 3R)
Father age when Ram is 1.5 times the age of his brother = 4R + 9 = 45.
Answer : c
6). from statement I :
Let the price of product Q be ‘P’
Then the price of product R is 4P
From Statement II:
Cost of product Q =2
Cost of product R=5
Therefore,
Profit percentage of product Q = (P-2 ) × 100/2 =50(P-2)=50P – 100
Profit percentage of product R = (4P -5) × 100/5=20(4P-5)=80P-100
Hence, product R is more profitable.
Both statements are required to answer the question
Answer :c
7).From both statement I and II:
Let the number of chocolates received by child older than 5 years be x and that of for child than 5 years or younger be y
Therefore,
5x + 6 y = 43
Since x and y has to be natural numbers, the solution for the above equation will be x=5 and y=3
Hence, 5 children are older than 5 years
Answer : c
8). Let the radius of the circle be r units
From statement 1:
[πr^2]/ [ 2 πr ] > 7 or r > 14
From statement II:
2r≤32
R ≤ 16
Hence, r can be 15 or 16 units
Hence,
Answer : d
9).Let the current ages of X and Y be a and b respectively
From the question:
A=3(a-b)
From statement I:
A=b + 17
B = a-17
Therefore, a = 3(a-17-3)
a=3a-60
2a=60
A=30
Hence, X is 30 years old
From statement II:
a + 9 = 3b
b=(a+9)/3
Substituting this in first equation,
A=a+9-9
Hence, no result
Therefore, statement I alone is sufficient
Answer :a
10). From statement I :
(x2 +x) should be less than 100 and greater than 50
This is possible only for 3 numbers i.e.7,8,9
72 + 7 =56
82 + 8 = 72
92 + 9 = 90
But only 7 is prime number. Hence,x=7
From statement II:
The value of x can 5 or 7, since both 53 and 73 is a three digit number
Hence, only statement I alone is sufficient to answer the question
Answer : a

 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">