11 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q. 1-5): What approximate value will come in place of question mark (?) in the following questions?(you are not expected to calculate the exact value.)
1). 23.98 × 62.49 × 12.03 = ? × 29.97
a)    500
b)    600
c)    900
d)    450
e)    750

2). (?)2 + (9.99)3 = (45.02)2 – (4.01)3
a)    34
b)    19
c)    26
d)    31
e)    12

3). √730 + √840 - √960 + √1090 - √290 = ?
a)    41
b)    33
c)    20
d)    28
e)    55

4). [(3/8) + (8/3)] – [(4/9) + (9/4)] = ?
a)    0.5
b)    0.65
c)    0.9
d)    1.25
e)    0.35

5). 39.98 × 85.01 – 79.9 × 34.9 + 175.03 × 12.08 = ?
a)    4800
b)    4300
c)    2700
d)    2100
e)    3400

Directions (Q. 6-10): what value will come in place of question mark(?) in the following questions?
6). 1824 ÷ 32 + 5040 ÷ ? – 5600 ÷ 35 = 37
a)    36
b)    48
c)    60
d)    72
e)    84

7). 3.25 × 16 + 7.25 × 8 = ? + 75
a)    83
b)    75
c)    61
d)    53
e)    35

8). 242 + 312 + 372 + 432 = ?
a)    4575
b)    4755
c)    5145
d)    5065
e)    5315

9). 15% of 1460 + 25% of ? = 81% of 500
a)    846
b)    928
c)    656
d)    712
e)    744

10). 72× 25 + 45× 96 = 163 + ?
a)    1912
b)    2024
c)    1844
d)    1908
e)    1960

Answers:
1). b)  2). d)  3). a)  4). e)  5). c)  6). a)  7). e)  8). b)  9). e)  10). b) 

Solution:
1). 24× 62.5× 12 = ? × 30
24× 750 = ? × 30
? = (24× 750) / 30 = 600
Answer: b)

2). ?2 + 1000 = 2025 – 64
?2 = 961 à ? = 31
Answer: d)

3). ? = 27 + 29 – 31 + 33 – 17 = 41
Answer: a)

4). ? = [(64+9) / 24] – [(81+16)/36]
= (73/24) – (97/36) = (219 - 194)/72
= 25/72 = 0.347 = 0.35
Answer: e)

5). ? = 40 × 85 – 80 × 35 + 175 ×  12 = 3400 – 2800 + 2100 = 2700
Answer: c)

6). 57 + 5040 ÷ ? – 160 = 37
5040 ÷ ? = 37 – 57 + 160 = 140
 = 5040 ÷ 140 = 36
Answer: a)

7). ? + 75 = 52 + 58 = 110
? = 110 – 75 = 35
Answer: e)

8). ? = 576 + 961 + 1369 + 1849 = 4755
Answer: b)

9). 219 + 25% of ? = 405
25% of ? = 405 – 219 = 186
? = 186×4 = 744
Answer: e)

10). 1800 + 4320 = 4096 + ?
? = 1800 + 4320 – 4096 = 2024
Answer: b)



 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">