12 Oct 2016

IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q.1-5):
The table below shows the sale of multiple Cracker items in 5 shops during Diwali. Answer the questions that follow. All Units Prices are in Rs.
Revenue from a Cracker Item =Unit Price of Item × Units Sold of Item
For eg, Revenue in Shop 1 from Flowerpots = 45 × 40=1800.

1).What is the percentage revenue from Flowerpots in Shop2 compared to overall revenue from shop2?
a)    25%
b)    27.5%
c)    30%
d)    32.5%
e)    35%

2).What was the total Revenue of Shop 1?
a)    4925
b)    7350
c)    8175
d)    5025
e)    5145

3).Shops 3 and 4 make up for what percentage of the total revenue from all 5 shops?
a)    40%
b)    43%
c)    51%
d)    46%
e)    50%

4).The total revenue from sale of Zamin Chakras across all the 5 shops is ?
a)    8050
b)    8950
c)    8450
d)    7850
e)    7900

5).If the price of Rockets were 10% more, and the number of items sold remained the same, what would have been the revenue from selling rockets in Shop 5?
a)    880
b)    800
c)    720
d)    640
e)    920

Directions (Q.6-10): Study the following pie-chart and bar diagram and answer the following questions. Percentage-wise distribution of Students in six different Schools. Total number of Students =6000
Percentage of students
6).What is the sum of the number of girls in School C, the number of girls in School E and the number of boys in School D together?

a)    1700
b)    1900
c)    1600
d)    1800
e)    None of these

7).What is the ratio of the number of boys in School C, the number of girls in School B and the total number of students in School E?
a)    45:7:97
b)    43:9:97
c)    45:7:87
d)    43:9:87
e)    None of these

8).What is the difference between the total number of students in School F and the number of boys in School E?
a)    820
b)    860
c)    880
d)    900
e)    None of these

9).In which of the following schools is the total number of students equal to the number of girls in School E?
a)    A
b)    B
c)    C
d)    D
e)    F

10).The number of girls in School A is approximately what percentage of the total number of students in School B?
a)    55
b)    50
c)    35
d)    45
e)    40

Answers:
1)b   2)a   3)d   4)c   5)a   6)d   7)c   8)e   9)b   10)e

Solution:
Directions (Q.1-5):
Percentage =1750 ×100/6350~=27.5%
1).Shop2 Flowerpot =1750,Total =6350
Answer: b)

2).From the table,Shop 1 Revenue =4925.
Answer: a)

3).Shop 3 and 4 =7900+8175=16075
Percentage =16075 × 100/34700~=46%
Answer: d)

4).Zamin Chakras Revenue=8450
Answer: c)

5).W just need to find 1.1 × Rocket Revenue in Shop 5=1.1 × 800 =880.
Answer: a)

Directions (Q. 6-10):
School
Total number of Students
Number of boys
Number of girls
A
0.12×6000=720
500
720-500=220
B
0.09×6000=540
400
540-400=140
C
0.26×6000=1560
900
1560-900=660
D
0.18×6000=1080
600
1080-600=480
E
0.29×6000=1740
1200
1740-1200=540
F
0.06×6000=360
100
360-100=260
6).Number of girls in school C=660
Number of girls in school E=540
Number of boys in school D=600
Sum =660+540+600=1800
Answer: d)

7). Number of boys in school C=900
Number of girls in school B=140
Number of students in school E=1740
Their ratio =900:140:1740=45:7:87
Answer: c)

8).Number of students in school F=360
Number of boys in school E=1200
Difference =1200-360=840
Answer: e)

9).Number of students in school B= number of girls in school E =540
Answer: b)

10).number of girls in school A=220
Number of students in school B=540
required percentage = 220/540 × 100=40.7%
Answer: e)



 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">